vineri, 7 august 2009

15. Suntem pe minus !

Stiu ca toti sunteti interesati de criza, de economie si de ceea ce se intampla. O discutie sincera cu cineva din domeniu cred ca va ajuta sa vedeti si voi un crampei de realitate:

Stau si discut cu un domn. Om de afaceri, multimilionar. Om care a muncit din greu sa ajunga aici, care stie si poate sa faca treaba in domeniul sau.
(Observatie: poate secretul e faptul ca niciodata nu a avut afaceri cu statul roman si refuza si pe viitor o asemenea ipoteza)

- Stii o gramada de oameni super ok. De ce nu faceti ceva ca sa ridicati tara asta din rahat ?
- E imposibil. Nu ai cu cine sa faci treaba.
- Dar voi, care stiti ce trebuie facut (el si prietenii lui), de ce nu mergeti peste ei sa le spuneti ce trebuie facut ?
- Si daca ajungi acolo, cine te lasa sa iei masurile care trebuie ?
....................
- "Uite, ia tara asta ca o firma. 10 sectii de exemplu. Fiecare sectie trebuie sa fie profitabila, sau sa fie sustinuta de cele profitabile ca toata firma sa fie pe plus.

Le luam pe rand. venituri / cheltuieli, balanta simpla.
Justitia e pe +
Agricultura pe -
Sanatatea pe -
Invatamantul pe -
Transporturile pe -
Industria... care industrie (de stat) ?
Si tot asa, vezi ca nu prea sunt pe + nici o 'sectie' a firmei statul roman. Poate doar finantele publice, dar si acolo nu se colecteaza ceea ce trebuie, veniturile sunt pe la 30-40% din cat ar trebui firesc sa fie. Asa ca o sa tot bage taxe noi, doar doar reusesc sa colecteze mai mult, chiar daca stiu ca e zadarnic.

Chiar daca in lume sanatatea, agricultura sau turismul de stat sunt pe PLUS, la noi sunt pe MINUS. Pentru ca nu se vrea sa se faca nimic ceea ce trebuie.

Nici nu amintesc de ministere care sunt pe - din start: armata, invatamantul, transporturile. Si intr-o firma sunt departamente pe - , dar care sunt esentiale: juridicul, resursele umane, contabilitatea. Dar ele ajuta ca celelalte sa fie pe +

Asta spune tot.
Suntem falimentari si nu avem nici o sansa sa ne revenim. Totul ce auzi e doar vorbarie goala."

Am tacut intelegand.
De atunci incerc sa fac ceea ce trebuie ca eu sa supravietuiesc. Si va recomand si voua sa faceti la fel; sa supravietuiti !

Daca vreti sa vedeti chiar voi ca e asa, mergeti la lista ministerelor si spuneti voi daca ele sunt pe + sau pe - Nu va trebuie cunostiine elevate. Ceea ce stiti e suficient.

6 comentarii:

  1. Ma intreb daca nu cumva asa si trebuie sa fie. Sigur noi gandim ca de fapt numai la noi nu merge, ca sunt oamenii cum sunt. Dar oare in alta parte merge... sau statele respective au resurse pe care inca se sprijina si lasa senzatia ca acolo merge, insa cine stie cat.... Aa ca ii merge bine domnului cu care ai vorbit, e o exceptie.. Ar fi culmea sa pice tot 100 %, sunt doar insulite intr-un ocean de nebunie. Si chiar daca ar merge, adica oamenii ar colabora si ar relansa economia, oare e o rezolvare o bolii sufletesti cu care ne confruntam noi ca omenire.... eu nu cred. Deci eu consider ca e raul necesar pentru noi, ca omenire sa ne intoarcem undeva, nu stiu unde... sau poate sa mergem cu adevarat mai departe, si nu ma refer la evolutie dpdv material.. vom trai si vom vedea. Eu mai astept sa pice si sistemul bancar, ca sa fie complet scenariul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Un boboc - asa si trebuie sa fie. Dar nu altcineva a ales in afara de noi.
    Doar NOI suntem responsabili, nimeni altcineva ! Poate de aici trebuie sa plecam daca vrem sa schimbam ceva. Dar vrem cu adevarat aceasta ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu ce vreau sa zic este ca poate nici nu se poate mai mult in lumea asta. Poate la nivel individual se poate ajunge sus, dar la nivel de tara, sau mai mult de atat nu se poate. Suntem prea fragmentati in asa de multe credinte, pareri, incat nu se poate inchega ceva, ca sa spun asa. Chiar si in societatile unde s-a putut a fost datorita unor lideri evoluati, dar chiar si asa mult timp nu a durat. Ma gandesc ca poate a venit timpul si pentru noi la o revolutie, si de asta cred ca ne vom adanci si mai mult. Banuiesc ca multe civilizatii au avut ceva de genul asta, o criza majora dupa care au inceput sa urce, cine stie... zic si eu. Noapte buna Dara, nu inainte de a savura o gura de limonada rece :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Un boboc - de ce crezi ca e obligatoriu sa urce o civilizatie dupa ce a cazut ? Poate sa si dispara foarte usor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dara, ca sa rezolvi lucruri ar trebui sa existe responsabilitatea propriilor actiuni in toate domeniile. Ca fiecare sa puna mana si sa fie bun in ceea ce facce, fara sa astepte de la altul sau sa se ascunda dupa deget cu scuze de tipul: de ce sa fac eu daca celalalt nu face. ce, eu sunt mai prost?!
    pe de alta parte suntem infimi, mai Dara. masele n-au condus niciodata. ele au fost mereu directionate de o mana de oameni care au fost mai priceputi in a le manipula

    RăspundețiȘtergere
  6. @ lollitta - superb spus. Suntem infirmi. Dar putem sa ne vindecam daca dorim. Individual daca nu colectiv; da, poate aceasta e nadejdea noastra.

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.