miercuri, 23 septembrie 2009

156. Casa Invatatorului

Acolita statea atenta inaintea Invatatorului in camera de studiu. Peretii de piatra luminau si incalzeau in acelasi timp, asa ca atmosfera era plina de lumina alb-aurie. Miracol spuneau toti oamenii locului, dar ea vazuse cu mult mai multe miracole in ultimii ani.

"Care este Rostul TAU in lume ?
Te-ai gandit la el in ultimul timp ?"

"Sa slujesc." Stia deja ca nu e un raspuns perfect dupa zambetul Invatatorului.
"Dar toti slujim. Pe noi insine sau pe altii.... unii ajung sa slujeasca Universul intreg. E firesc, in natura lumii. Dar Rostul TAU ? Rostul TAU ca Fiinta ?"

........
Doar aceasta Intrebare ii era pusa de Invatator de cand ajunse aici. Nici nu mai stia de cand pasise pe cararea care urca in munte pana la casa Invatatorului. Asa ii spuneau toti, dar stiau ca e cu mult mai mult decat atat.

"Care este Rostul TAU in lume ?
Te-ai gandit la el in ultimul timp ?"

Stia deja intrebarea in timp ce se apropia de camera de studiu. "Rostul Meu...." Fara sa-si dea seama, s-a sprijinit cu mana pe zid spunand cu glas soptit "Rostul Meu, Rostul Meu...." cand zidul a inceput sa lumineze.....

23 de comentarii:

  1. Adevarat... care este Rostul meu in lumea asta?! Hmmm...

    RăspundețiȘtergere
  2. @ claudia - Invatattorul ar spune ca TU trebuie sa raspunzi. Daca TU nu stii, cine sa stie in locul Tau ?

    RăspundețiȘtergere
  3. da...
    pentru ca nu mai merg pe drumul acela, mi-am setat intrebarea in telefon, sa ma sune din cand in cand... :)))
    multumesc de reamintire!

    mi-e dor de drum. si de el. de modul cum imi punea intrebarea si de refuzul de a-mi da orice indiciu...
    si de mine, cea de atunci...
    si de peretii aia...

    n-am avut niciodata umilinta de a recunoaste ca si a sluji e o parte din rostul meu. intre timp, mi-am dat seama ca nu e neaparat nevoie sa recunosc, atata timp cat actionez.

    si stiu ca e mult mai mult deca atat...

    p.s.: iti spun doar tie: n-am avut nicodata curajul sa-i strig in fatza ca imi doream ca rostul meu sa fie acela de a deveni asemenea lui :)) da s-a prins el ca e destept... si mi-a demontat repede orgoliul de moment...
    da nu de tot... :))

    RăspundețiȘtergere
  4. pai da, ne ia viata ne leaga la ochi ne invarte bine si la urma ne intreaba, "In ce directie trebuie sa mergi?", intrebari de genul asta si altele, "Cine sunt eu", " De unde vin si incotro merg", daaaa foarte glumeata viata asta!!! Pare cam obositor sa o iei tot timpul de la capat over and over again, iar intrebarile astea sunt super ! :DDD

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Ajnanina - cate intrebari ai in telefonul acela ;;) ?

    @ Un boboc - tocmai ai spus de ce-ti place asa de mult Viata. Si spui ca dansezi cu ea ? Hai recunoaste ca-ti place cand te invartesti.....

    RăspundețiȘtergere
  6. ei da, chiar asta am vrut sa spun !! Hai mai Dara ;))! Poate ca-mi place asa in felul meu, nu in felul cum ar vrea EA, dar am si de comentat, critic guvernul suprem :DDDDDD, glumesc... Imi dau seama ca daca as descoperi in mine RASPUNSUL m-as trezi la adevarata realitate, dar mi se pare putin ciudat modul cum te face viata sa-l cauti, legat la ochi, brrr, nu-mi place. Si asta in fiecare viata... numai gandul si am si obosit :DDDDD

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Un boboc - unde este legatura de la ochi ? Nu e nici o legatura, sunt doar palmele tale puse deasupra.... cineva ti-a spus odata sa nu te uiti pentru ca (nici nu conteaza de ce) si ai crezut.

    Lasa palmele jos si gata.
    Ce ai sa vezi ? Pe TINE ! Cand ai sa te vezi, o sa-ti placa la nebunie ceea ce vezi. Pe cuvant de Spiridus.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu care este Rostul meu ca fiinta… sincer. Si nici nu cred ca mai incerc sa-l aflu caci mi-a venit ideea ca probabil il voi afla la momentul potrivit. Si daca nu-l voi afla ..asta e…

    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  9. pai da, si asta e un mod ciudat al vietii "lasa palmele jos si gata" adica atat de simplu, nu ca as cauta tehnici yogine de stat inodat in cap, dar te apuca tremuriciul, parca e pe limba dar nu-l poti rosti nuuu... Am multa murdarie pe lentile si nu se vedeeeeee Dara, mama ei de treaba. Trebuie sa spal lentila dar nu e bine ca ar fi ca si cum as privi afara, dar eu treb sa privesc in mine, pe mine, ahhh frumoasa este viataaaa tra la lalala :DDD, da nu ma las ;))

    RăspundețiȘtergere
  10. Rostul meu este tocmai acela de a ma intreba care-mi este rostul si de a merge pe cararea asta, a necunoscutului din mine... Cumva, cu fiecare zi si an, cu fiecare pas pe care il fac catre mine cea din interior, mai aflu o chestie, o bucatica din puzzle... Budistii spun ca singura modalitate de a ne afla rostul este 'trecerea', moartea in acceptiune generala. Abia dupa vedem clar 'rostul'. Dar ma rog, astea sunt doar niste interpretari necesare pentru noi, cei care nu ne putem multumi cu putinul pe care il stim despre noi. Oricum, revenind, rostul (frumos cuvant, constat ca imi place mult) nu e doar un punct final al drumului, este drumul insusi inclusiv.

    RăspundețiȘtergere
  11. da si tie Dara, tare iti mai place sa ne necajesti !!! Stai si razi in pumni de rupi, spiridus smecherel. Cica "lasa palmele jos si gata, te vezi pe tine" :DDDD si noi... unde sunt ....pai acolo, nu te vezi... pai nu... pai da-tyi jos palmele si ai sa vezi... pai le-am dat... pai ar trebui sa vezi... pai ce... pai ce trebuie... hai mai Dara...da mai asa simplu... si tot asa :DDDD. Si totusi nu merge, chiar asa simplu, e cu smecherie treaba, are ceva acolo care inca nu a facut click, si tu te distrezi de nu mai poti, ca doar stii... :DDD

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Catalina - e si acesta un mod de abordare. Daca tu simti asa, e ok.

    @ Un boboc - aha, ai inlocuit degetelele cu lentile. Vrei sa trisezi, dar nu merge. ... si, normal ca rad si ma simt bine. Si tu faci la fel. Se aude peste tot cum razi si te distrezi.

    @ Simply Red - ce vedem "dupa" nu se pune. Acolo e alt rost. Si, daca vrei sa stii, nici "dupa" nu-ti spune care a fost sau / si este rostul "in lume". Poate, daca ai noroc, ti se spune care e rostul in "dupa".... ce spui de asta ?

    RăspundețiȘtergere
  13. V-ati gandit ce legatura minunata este intre Rost si Rostire ?

    Frumoasa limba romana, atat de plina si bogata, profunda si dreapta in intelesuri....

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa stii ca eu ma impac si cu naiva promisiune a lui 'dupa'. Cine stie, oi fi eu mai credula :-). Ca nu se pune ce e dupa... parca nu as fi de acord. Tocmai pentru ca asa sunt toate construite intr-o logica divina, incat sunt convinsa ca se leaga. Ca nu intelegem noi, asta-i alta poveste.

    Plus ca mai sper la un cu totul alt nivel de constiinta. Si stii cum e, cand mai urci o treapta, parca vezi ce era mai jos cu alti ochi. Asa ca zic: imi vad de drum/rost, dar sunt atenta la el, ca sa ma bucur de drum/rost si om mai vedea pe urma care de fapt mi-e rostul :-).

    De aia imi placea asa 'rost', ca rezona cu 'rostire'... buna observatie.

    RăspundețiȘtergere
  15. ok, stim nu stim care e rostul nostru aici... intrebarea mea e alta acum: ceea ce facem nu e programat sa facem asa? adica chiar de avem de ales intre mai multe drumuri...esenta e aceeasi! Facem ce trebuie sa facem... adica pe undeva Rostul nostru il stim constient sau nu... Si mai apoi nu zici tu ca sa Iubim... Iubeste... iubeste... La o adica cred ca asta e rostul nostru aici... nu ne-am putea armoniza, nu am putea cladi ceva frumos, nu ne-am putea completa unii pe altii daca nu am iubi!? Nu? Daca toti ne-am schimba si am incepe sa iubim... totul ar fi ideal... cred ca asta ar fi menirea noastra... Ca doar nu degeaba ne ispitesti cu IUBIREA!
    Zici cumva ca nu?!

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu nu cred in destin, cred insa ca la nastere suntem ca niste bobocei de ratusca, ni se pune o harta in rucsacel si ni se da frumusel si lin drumul in oceanul oceanelor (cu un baldabac zgomotos, asa e).
    Unii ne mai amintim de harta, altii niciodata, in ambele cazuri tentatiile sunt muulte si insulitele numeroase. Cine are taria sa nu se opreasca decat pentru a se odihni, tinand minte ca trebuie sa mearga mai departe, acela ajunge in final unde trebuie, adica de unde a pornit, fiindca e un ocean putin... circular. Usa pe unde ies din apa ratoii si ratoaicele e cam pustie insa, fiindca multi aleg sa-si sfarseasca existenta inaripata pe vreo insula cu multi viermisori de halit, doar putini sunt cei care cauta iesirea adevarata.
    Acum... Exista un nene bun si unul rau, ala bun sta de veghe pe mal iar ala rau are o lopata mare cu care da in cap ratelor ce trebuie sa devina mai puternice. In zburataceala creata, unele iar ajung pe.. insule, da, altele insa raman pe drumul corect, iar vreo sirena trimisa de nenea bun sigur le va obloji ranile. Astea din urma vor ajunge la usa corecta de iesire.

    Eu? Eu deocamdata macanesc de zor in bravul obicei ratoiesc, fara sa fac cam nimic decat sa-mi smulg penele de neliniste. Inca nu ajung cu aripa la rucsac pentru a scoate harta aia problematica, dar poate vine un ratoi-guru si ma ajuta s-o scot, sau macar s-o descifrez. Nu ma bazez insa decat pe mine, iar tuturor ne doresc macaneli putine si putere maxima!

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Anonim - nu. Iubirea nu e deloc Rostul. Sunt doua notiuni total diferite.

    Eu vorbesc despre Iubire deoarece e SINGURA modalitate pentru ca cineva - oricine - sa iasa din influenta Legii ecoului si din suferinta. Cum ? Nu mai "striga" decat Iubire !!!

    Pe cand Rostul e cu totul si cu totul altceva.

    Iar alegerile pe care le facem din posibilitatile pe care le avem la indemana, nu sunt Rostul. Sunt alegeri si atat. Nimeni nu ne impinge de la spate si nu ne obliga la nimic.

    @ Dilimache - mac-mac !

    Atat am vrut sa spun. Suna atat de bine un raspuns simplu mac-mac :D Dar nu rezist sa nu macanesc mai mult. Nu este nimeni cu nici o lopata. Unele rate cred ca sunt mai "tari" decat stancile si dau cu capul in ele... zbang. Unele chiar insista in aceasta activitate.

    Poate acel zbang suna ca o lopata, dar nu este. Sigur.

    Iar harta a pacalit nenumarate ratuste. Pentru ca hartile sunt toate facute tot de ratuste. Le vezi in jur cu titlul de savant sau preot / rabin / imam / shaman / vraci.... nenumarate asemene ratuste nici nu au vazut oceanul dar povestesc cu mare voiosie despre el, harti si tarmuri finale.

    Atunci, ce poate face o ratusca ?
    Sa deschida ochisorii si sa Vada. Apoi, sa uite de harti si sa urmareasca ratustele care zboara neudate de valuri, deasupra stancilor.

    In fond, e primul pas de bun simt. Sa te ridici suficient de sus ca sa vezi nu tarmul final, ci urmatoarea insula. Apoi, iar....

    Zbor planat !!!

    Mac-mac ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. @ Simply Red - nu cred ca esti deloc credula. Si stiu ca intelegi ce am spus, ca putem si aici sa aflam, nu e necesar sa asteptam trecerea dincolo.

    Ce "rost" ar avea sa aflam acum ?
    Am profita de tot ce avem in jur pentru a-l "rosti".

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa presupunem ca nimeni in afara de mine nu ar avea de unde sa imi stie rostul... eu insa "l-am uitat"; cum as putea astfel sa-l aflu?!Vreau sa-l aflu... insa am nevoie de un ghid!

    RăspundețiȘtergere
  20. @ claudia - nu presupunem. Este purul adevar. Doar tu si viata insasi stiti care este Rostul tau.

    Iar ghizii, ei pot doar sa iti spuna exact acelasi lucru. Ca doar tu stii, doar tu poti sa-l afli, ca nu e ascuns niciunde in afara ta.

    Ce au mai spus marii ghizi ai lumii / Marii Initiati daca vrei sa le spui asa ? Au spus de Calea de Mijloc (Budha), au spus de Iubire (Iisus), au spus de Mila, Compasiune, Iertare.....

    E de ajuns ca sa iti afli Rostul. Aplica in fiecare clipa aceste invataturi si ai sa ajungi mai departe de aceasta banala intrebare "care este rostul tau in lume ?"

    RăspundețiȘtergere
  21. Aham, vezi Darael, eu nici nu ma gandisem ca unele ratuste pot chiar sa zboare... fiindca pe harta scria ca nu se poate. O s-o arunc in valuri si o sa-mi intind aripioarele. Sper sa gasesc curentii potriviti. Maaaaac! Am zis!

    RăspundețiȘtergere
  22. cum care-i rostul meu? rostul meu e sa fiu :D

    uneori se bucura alti omi ca si eu sunt, deci ce-are daca nu mai caut nimic altceva?

    si mai am un rost secundar: sa ingrijesc toate panterele roz din lume, sa scriu mii de insemnari inutile si o groaza de emailuri intrebacioase.

    in rest, inghetata, tigari, d-astea :)) rostul greerului care NU se duce la furnica la usa penca universul ii doneaza chestii :D

    hihihihi ce optimista sunt inainte de dentist. rostul meu e sa le umplu alora buzunarele ca apoi sa pot musca din dusmani :))))

    deci: sa fiu. asta e singurul rost pe care l-am gasit pana acum. mai departe nu mai zic, imi spal rufele la mine :D o zi minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Haaaa... superb, finalul povestii.
    Ma asteptam sa fie cam asa.
    Multzam de desenul luminos, draga Spiridus :)))

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.