vineri, 11 septembrie 2009

140. Wu Wei

Urmand cunoasterea zi de zi se mareste ceva.
Urmand Tao zi de zi se diminueaza ceva

Neintrerupt diminueaza faptuirea,

Pana cand ajungi la nonactiune (Wu-Wei)

Prin nonactiune nu mai exista nimic care sa nu poata fi facut.




Daca doriti si cuvinte ajutatoare, puteti sa le gasiti in paranteze....

Urmand cunoasterea [mijlocita, indirecta] zi de zi se mareste ceva [sporesc, cresc cunostintele, grijile, dorintele, cautarea, ratacirea, agitatia].
Urmand Tao (Calea cunoasterii directe) zi de zi se diminueaza ceva [se uita, se arunca, se sterge conditionarea, programarea, cunostinţele, ratacirea; agitatia, nelinistea sufleteasca, grijile, dorintele atasarea; perturbatiile; impurificarea]
Neintrerupt diminueaza faptuirea [agitatia; tulburarea inimii],
Pana cand ajungi la nonactiune (Wu-Wei)

Prin nonactiune (Wu-Wei) nu mai exista nimic care sa nu poata fi facut [faptuit].


Adanci vorbe, profunda cunoasterea ascunsa in acest pasaj.

Priviti o randunica, apoi priviti la lumea din jur. Cat timp nu pierdem / irosim tulburati fiind ? De ce nu putem sa fim precum randunica ? Ne opreste cineva ? Nu, nimeni, doar noi ratacind....

Pace tuturor !

6 comentarii:

  1. Darael, poate daca cieam mai mult despre taoism sau despre orice fel de concept ce mi-ar fi deschis ochii catre un alt punct de vedere acum vreo 20 de ani mai puteam schimba ceva. Mie mi se pare ca, odata formata o personalitate si niste concepte pe baza educatiei si "tulburarii" aceleia decenii de-a randul - e greu sa-ti schimbi sensul drumului. Nu e imposibil, eu as incerca fiindca exact incercarea de a fi precum o randunica ma perturba si pe mine de o vreme.
    Pentru mine, pasul catre schimbare e doar unul si mi se pare ca-l pot face oricand. Teoria si practica insa n-au a face una cu alta. Crezi ca a trai ignorand e posibil? Crezi ca a te lasa dus de val e usor? E zic ca nu, fiindca e tare tentant cate un popas pe fiecare stanca iesita-n cale. La fel, nu sunt de acord cu inhibarea dorintelor. Sunt genul de om care crede ca mai bine incerci totul si alegi in functie de rezultat decat sa parezi din start orice incercare de evadare din acel "going with the flow". Nu cred ca a cunoaste mijlocit exclude cunoasterea directa si anuleaza increderea in insctinct, forte proprii sau mediu. Cred ca ar fi ideal daca am avea atata minte si exercitiu incat sa le combinam si sa nu ne lasam condusi de standarde, sa nu traim prin prisma celorlalti, sa nu fim falsi. Randunicii aleia i s-au dat instinctele, noua in plus ni s-a daruit si creierul. De aceea cred ca suntem o provocare pentru noi insine, si ferice de cine reuseste sa imbine instinctul cu ratiunea. Cred ca ele pot convietui si trebuie cultivate in egala masura. Si daca nu concomitent, macar pe rand, eu chiar mi-as impune o ora pe zi in care sa exersez non-actiunea si propria cunoastere, cred ca m=ar ajuta. Nimeni nu ne va putea spune insa vreodata ce e important in viata in afara noastra insine, fiindca singuri ne vom crea standardele dupa care vrem sa traim.
    Gata ca vorbesc prea mult si ma repet, plus c-o sa zica lumea c-am innebunit de tot.
    Weekend frumos copii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daaaa...WU WEI...
    Lasandu-ne in curgere...

    "Cat timp nu pierdem / irosim tulburati fiind ? De ce nu putem sa fim precum randunica ? Ne opreste cineva ? Nu, nimeni"
    Da, nimeni.
    Iar acolo, in liniste, din liniste, orice ar fi, faptuind sau nu, la fel... La fel. Oriunde ai privi, la fel... Starea sau pasirea traind "dinauntru". La fel... La fel vezi...
    Ce? Frumusete.
    Zi de Frumusetea, tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Dilimache - oricand, oricine poate sa se opreasca din a alerga dupa iluzii, minciuni si false obiective.

    Am sa iti spun ca Wu Wei nu este deloc ignoranta a propriei fiinte sau a celorlalti. Din contra, este "vederea" celorlalti asa cum sunt (nu cum ne imaginam).

    Iar dorintele nu trebuie inhibate. Orice dorinta e permisa cu mentiunea ca totul trebuie facut cand trebuie, cum trebuie si cu dreapta masura, evitandu-se excesele.

    Cine este atent, vede aceleasi principii in ortodoxie, la calugarii TRAITORI. Cei care au trecut de dogma si traiesc, mananca, se bucur, lucreaza.... nici nu-ti dai seama ca sunt in Wu Wei. Ma rog, ei spun ca stau in Pace, dar e acelasi lucru (chiar daca oamenii se leaga de cuvinte).

    Multumim pentru gandurile tale.
    Si nimeni nu gandeste urat despre tine. Tu doar exprimi multe din intrebarile celor care trec pe aici si nu spun nimic, timizi fiind.

    @ Mikka - este o zi frumoasa, plina de frumusete. Amu trebuie doar sa o vedem.

    RăspundețiȘtergere
  4. Amu asa dara.... :))))
    Yo ma duc sa pasesc mai adanc intr-ansa... Mici drumuri, mari bucurii.
    Si voua la fel, la-fel-ul... :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Cel care cauta sa invete,isi sporeste zilnic grijile (dorintele).
    Cel care-l cauta (urmeaza) pe Dao,isi imputineaza zilnic dorintele.
    Urmand calea lumii lucrurile se acumuleaza.
    Urmand Dao lucrurile se împutineaza.
    Prin împutinare se ajunge la non-actiune.
    Prin non-actiune nici o fapta nu ramane nefaptuita.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Dumitrut - multumesc pentru vizita si pentru frumoasele cuvinte.

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.