miercuri, 16 noiembrie 2011

350 Despre batranete

Toti ati vazut oameni batrani, toti ati luat contact cu batranetea, toti ati visat macar o data cum o sa fie cand o sa ajungeti sa aveti o anumita varsta.

Zeci de carti s-au scris despre batranete si eu nu am de gand sa repet ce s-a scris acolo. Eu am sa va atrag atentia asupra diferentei dintre un batran si un tanar din punct de vedere fizic, sa ma scuzati ca nu abordam azi alte aspecte...

Multi ar spune ca batranetea e caracterizata de boli, de degenerarea organelor, de pierderea structurii fizice - stiti voi, batranii ajung 'mai mici' cu varsta.....

Sunt adevarate toate, dar in adanc care ar fi numitorul comun, acel fenomen care le-ar cuprinde pe toate ? Nu spuneti imbatranire ca ar fi prea simplu. factorul comun este pierderea elasticitatii. Diferenta de elasticitate la nivel global, la nivel de organ si la nivel de tesut este marea si singura deosebire dintre un organism tanar si unul batran. Toate celelalte sunt secundare.

Nu stiti ce e elasticitatea ?

ELASTICITÁTE s. f. 1. proprietatea de a fi elastic. ♦ teoria ~tatii = capitol al mecanicii care se ocupa cu determinarea starii de tensiune si de deformare a corpurilor elastice supuse actiunii unor sarcini exterioare. 2. limita de ~ = tensiune maxima la care poate fi supus un corp fara a ramane cu deformatii permanente. 3. (fig.) suplete. 4. proprietate a unei variabile economice de a-si modifica marimea sub influenta altei variabile. (< fr. elasticite)
(DEx online)

Luam corpul unei tinere domnisoare de 20 de ani ne-tunata cu silicoane si alte idiotenii ce poarta numele de tehnici de infrumusetare. Acest corp este unul elastic, tesuturile au o anumita proportie de fibre de elastina, fibre care confera acelor tesuturi elasticitatea caracteristica varstei.

Ce se intampla cu domnisoara in timp (sa speram ca in timp devine doamna :D)....
Pai tanara noastra o sa intalneasca diverse boli in viata ei. Orice intalnire va fi caracterizata de o inflamatie acuta, apoi inflamatie cronica si vindecare care intotdeauna se va traduce prin fibrozarea acelei zone. Sa nu va imaginati ca totul decurge instantaneu. Deloc. Dar in timp, odata cu varsta aceste transformari devin tot mai accentuate (ca urmare a unor boli repetate) si, la un moment dat, tesutul nu mai este elastic iar orice tensiune va produce rupturi, microrupturi urmate ulterior de zone de refacere locale exact cum vedem cicatricile la nivelul pielii....

Vreti sa aveti o viata lunga fara problemele batranetii ?
Evitati inflamatiile cronice si pierderea elasticitatii.

Cum sa o faceti ?
Zambiti, e primul pas in orice tratament.

Sanatate tuturor !__________________________________________
Prezenta la apel, reclama mea nemascata:
Sfaturile lui Darael
6 tehnici in asteptarea lui BB mic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.