joi, 27 mai 2010

299. 6 miliarde de lumi

Traim in lume, respiram in ea, ne miscam in ea, interactionam cu ea..... povestim despre ea, spunem ca o cunoastem. Cunoscand lumea, incercam sa o facem asa cum dorim, mai buna, mai frumoasa, mai.... mai....

Va (re)cunoasteti in ceea ce am spus mai sus ?
Ar trebui.
Asa gandesc oamenii, asa suntem invatati / indoctrinati / educati sa facem.

Acum, va rog sa raspundeti daca puteti:
Cum traiesc copiii in Thailanda astazi ? Care sunt jocurile, preocuparile, trairile lor ?
Inlocuiti Thailanda cu India, China, Sudan, un catun din Amazon....

Nu puteti ?
De ce nu puteti ? Doar e lumea in care.... stiti voi ce am spus mai sus.

Este interesant cum oamenii habar nu au de Lume. Dar povestesc despre ea, isi dau cu parerea, cauta solutii la problemele lumii, dezbat si isi sustin parerile.... despre ce ? Ah, despre ceea ce habar nu au.... si nici macar nu percep acest fapt.

Atunci, ce e cu Lumea ?
Fiecare om are lumea lui. Fiecare om traieste doar in lumea lui. 6 miliarde de lumi, cu 6 miliarde de cetateni...... lumi unice si personale care interactioneaza intre ele.

Priviti in jur.
Sunt doar cateva repere (numarul lor nu conteaza) despre care stim cate ceva. Putem spune ca aceste repere sunt ca stelele pe cer iar intre ele este Marele Gol. Gol pe care noi nu il percepem pentru simplul fapt ca il acoperim prin propria noastra parere / imagine despre lume. Pe ce ne bazam ? Pe experienta anterioara, pe informatii exterioare, pe indoctrinarea primita, pe educatie, pe sabloanele sociale.... folosim toate resursele sa completam golurile, mintea noastra refuzand sa accepte golurile.

Dar rezultatul este un castel de carti de joc.
Viata ne scutura din cand in cand lumile – in preajma mortii, cand avem boli grave, cand suntem martori la un cataclism, in clipe de cumpana.... doar atunci avem sansa sa vedem Cerul si Stelele sale. Doar cateva momente, dupa care refacem un nou castel de carti de joc, ne recladim lumea.

Priviti in Voi, priviti la cei din jur si o sa descoperiti ca asa este.
Oamenii isi cladesc propriile lumi, le dau viata din viata lor, si si le apara cu toata fiinta..... ajungand sa isi puna propria creatie inaintea Vietii.

Multe s-ar mai putea spune, dar este de ajuns astazi.

Priviti cu atentie; s-ar putea sa descoperiti Stelele !