daca vrei un raspuns stiintific, iti pot da. da rar fi o amagire, pentru ca ti-as povesti mai ales cum ingalbenesc frunzele, ce se petrece in interiorul lor...
despre de ce, sunt doar presupuneri logice...
un raspuns mai simplu e ca e modul lor de a inflori dupa ce restul florilor si-a indeplinit misiunea pentru specie...
In primul rand, doar la speciile cu frunze cazatoare intalnim fenomenul ingalbenirii frunzelor. De-a lungul timpului, aceste specii s-au adaptat la conditiile nefavorabile din timpul iernii si se protejeaza. Cum? Prin trecerea substantelor hranitoare in tulpina si radacini care sunt mult mai rezistente la conditiile nefavorabile decat frunzele, lastarii, florile, mugurii. Practic e un mod de supravietuire. Coniferele avand frunzele transformate in ace ceruite suprafata de expunere este redusa la minim si protejata de conditiile nefavorabile.
Ei, pe mine asta m-a intrebat fiica-mea alaltaieri :D... si i-am zis ca, precum omul seara, si ele au nevoie toamna de odihna, dar ca sa-si inchida ochisorii pentru hibernare trebuie sa se dezbrace de hainele de joaca cele verzi si vesele si sa-si puna pijamaua de zapada, ca asa e frumos. Si atunci termina de papat cina cu raze de soare care le faceau frunzele verzi si se spala cu putina ploaie, iar ploaia de toamna folosste gel de dus cu aroma de mere galbene... asa se explica minunea. Si, ca sa nu le fie frig, s-a apucat si a imbratisat un copacel.... a se vedea foto la mine pe blog :D
E o placere sa calci pe frunze si daca n-ar fi galbene sau chiar maro nu te-ar lasa inima sa calci pe ele. Este ca daca ar fi frunze verzi n-ai putea sa calci pe ele?
@ Nina - frunzele verzi le folosesc ca sa cant din ele stand cocotat pe o craca de copac. Cant si dau din picioruse ca orice spiridus smecher.
Chiar, ai vazut ca sunt multe frunze verzi cazute prin padure ? cand vine frigul repede, frunzele nu se ingalbenesc, cad asa verzi. O minune cand dai de o asemenea zona.
ingalbenesc sa lase golashi pomii, sa simta raceala toamnei, sa simta ca traiesc, sa se arate asa goi in fata lumii, sa simta tot ce-i inconjoara, frig si zapada deodata, apoi primavara vin iar sa-i acopere cu verzeala, sa se simta iar bine, iar protejati, saracii pomi :)
ce ma intrebam eu cand eram mai mic asa, era daca frunza Evei o sa cada tot toamna ca si restul... ca eu asa ii tot vedeam pe Eva si Adam prin pozele din reviste si pe unde mai erau, cu frunza pusa in zona aia :DDDD. Deci a gasit cineva frunza Evei? ;))
@ Un boboc - nu stiu daca putem sa o dam jos (frunza), dar, daca ne straduim, putem sa o transformam intr-o frunza de cactus sau un ac de brad, dupa preferinte :D
"De ce se ingalbenesc frunzele ?" Explicatia am gasit-o tot pe internet. Pe scurt “Un studiu realizat de cercetătorii britanici dezvăluie că anumiţi copaci folosesc un mecanism celular elaborat, ce provoacă, toamna, desprinderea frunzelor, care vara sunt adevărate "celule solare", dar iarna devin inutile. Potrivit sursei citate, fiecare frunză are un strat special numit de cercetători "zona de extirpare". Când soseşte toamna, celulele din acest strat încep să se umfle, încetinind transportul substanţelor nutritive primite de la trunchi, până când această zonă este izolată total printr-o linie de demarcaţie, unde frunza se va desprinde de creangă. ” Cind eram mica am invatat ca toamna frunzele cad si acel covor de frunze protejeaza copacul de inghet iarna, in plus frunzele se descompun si sunt si hrana tot pt copac. Imi aduc aminte ca am mers printr-o padure toamna si mersul printre frunzele cazute e la fel de greu si frumos ca mersul prin zapada. Catalina
pia simplu cad pentru ca si copacul le respinge...indiferent daca sunt verzi sau galbui... compacul intra in hibernare, nu mai papa, se hraneste din rezerve si pentru a nu le consuma inutil... arunca hainutele(frunzele), bucuros fiind si stiind ca la primavara isi va "cumpara" hainutza noua, verde, stralucitoare! Voi nu aruncati tricourile pentru o haina groasa de blana?! Plus ca stie el, copacul, ca frunzele ii tin de cald la radacinuta si celorlalte plantute de pe jos si mai stie el ca tot frunzele astea uscate au si multe vitamine si ca la primavara va fi pamanyul mai hranitor si ca el, copacul, va face multeee frunze noi mai sanatoase... In natura totul se refoloseste si nu e nimic inutil si in van... se confirma teoria ... renasterii din... cenusa (in cazul nostru al frunzelor cazute)... Si tot asa...
daca vrei un raspuns stiintific, iti pot da.
RăspundețiȘtergereda rar fi o amagire, pentru ca ti-as povesti mai ales cum ingalbenesc frunzele, ce se petrece in interiorul lor...
despre de ce, sunt doar presupuneri logice...
un raspuns mai simplu e ca e modul lor de a inflori dupa ce restul florilor si-a indeplinit misiunea pentru specie...
In primul rand, doar la speciile cu frunze cazatoare intalnim fenomenul ingalbenirii frunzelor. De-a lungul timpului, aceste specii s-au adaptat la conditiile nefavorabile din timpul iernii si se protejeaza. Cum? Prin trecerea substantelor hranitoare in tulpina si radacini care sunt mult mai rezistente la conditiile nefavorabile decat frunzele, lastarii, florile, mugurii. Practic e un mod de supravietuire. Coniferele avand frunzele transformate in ace ceruite suprafata de expunere este redusa la minim si protejata de conditiile nefavorabile.
RăspundețiȘtergere@ Ajnanina - ce poetic raspuns. Amu, eu calc pe florile "toamnei", ce sa fac ?
RăspundețiȘtergere@ April - dar si brazii dorm iarna; i-am vazut eu sub stratul de omat.
RăspundețiȘtergerecalcam cu totii pe ele...
RăspundețiȘtergeresi ele stiau...
si au ales asta :)
de asta cand cad ne dau senzatia zborului...
dorm, dar doar cu un ochi ;)
RăspundețiȘtergereEi, pe mine asta m-a intrebat fiica-mea alaltaieri :D... si i-am zis ca, precum omul seara, si ele au nevoie toamna de odihna, dar ca sa-si inchida ochisorii pentru hibernare trebuie sa se dezbrace de hainele de joaca cele verzi si vesele si sa-si puna pijamaua de zapada, ca asa e frumos.
RăspundețiȘtergereSi atunci termina de papat cina cu raze de soare care le faceau frunzele verzi si se spala cu putina ploaie, iar ploaia de toamna folosste gel de dus cu aroma de mere galbene... asa se explica minunea.
Si, ca sa nu le fie frig, s-a apucat si a imbratisat un copacel.... a se vedea foto la mine pe blog :D
@ Ajnanina - cand nu ma vede nimeni, plutesc la 2 cm deasupra lor sa nu le strivesc frumusetea.
RăspundețiȘtergere@ April - sigur... cu un ochi deschis ca vada cine ii urmareste cand sforaie :DDD
RăspundețiȘtergere@ DiliMache - ooo, pijamalute de zapada... ? Ce superb. Inca un pic si vine si zapada, asa este.
RăspundețiȘtergereDe ce? Pentru că totu'i trecător ...
RăspundețiȘtergere@ Sebra - nu chiar tot e trecator. Multe sunt, dar nu tot-tot.
RăspundețiȘtergerece nu e trecator? :D
RăspundețiȘtergereApai eu zic ca la unele intrebari e bine sa nu stii raspunsul.
RăspundețiȘtergereeu vreau sa stiu :))
RăspundețiȘtergereiubirea nu e trecatoare ,daca e trecatoare nu mai e iubire ci altceva.
RăspundețiȘtergere@ DiliMache - viata in sine si tot ce tine de ea nu e trecator. Cu restul sunt probleme...
RăspundețiȘtergere@ R.R - cunoasterea nu e secreta pentru nimeni. Viata nu tine secret nimic, nici un raspuns, niciodata.
RăspundețiȘtergere@ Un boboc - urmatoarea bataie cu frisca e atunci cand facem rost de suficiente tuburi (de frisca). Acum stii :D
RăspundețiȘtergere@ do re mi - perfect adevarat.
RăspundețiȘtergereE o placere sa calci pe frunze si daca n-ar fi galbene sau chiar maro nu te-ar lasa inima sa calci pe ele. Este ca daca ar fi frunze verzi n-ai putea sa calci pe ele?
RăspundețiȘtergere@ Nina - frunzele verzi le folosesc ca sa cant din ele stand cocotat pe o craca de copac. Cant si dau din picioruse ca orice spiridus smecher.
RăspundețiȘtergereChiar, ai vazut ca sunt multe frunze verzi cazute prin padure ? cand vine frigul repede, frunzele nu se ingalbenesc, cad asa verzi. O minune cand dai de o asemenea zona.
de n-ar fi totul trecator si schimbator ce bine ar fi..
RăspundețiȘtergereingalbenesc sa lase golashi pomii, sa simta raceala toamnei, sa simta ca traiesc, sa se arate asa goi in fata lumii, sa simta tot ce-i inconjoara, frig si zapada deodata, apoi primavara vin iar sa-i acopere cu verzeala, sa se simta iar bine, iar protejati, saracii pomi :)
RăspundețiȘtergerece ma intrebam eu cand eram mai mic asa, era daca frunza Evei o sa cada tot toamna ca si restul... ca eu asa ii tot vedeam pe Eva si Adam prin pozele din reviste si pe unde mai erau, cu frunza pusa in zona aia :DDDD. Deci a gasit cineva frunza Evei? ;))
RăspundețiȘtergere@ Anne - tocmai povesteam ca nu totul e trecator si schimbator.
RăspundețiȘtergere@ iulia crisan - aha, deci frunzele sunt militante pentru nudism peste tot pe perioada iernii :D
RăspundețiȘtergere@ Un boboc - nu stiu daca putem sa o dam jos (frunza), dar, daca ne straduim, putem sa o transformam intr-o frunza de cactus sau un ac de brad, dupa preferinte :D
RăspundețiȘtergere"De ce se ingalbenesc frunzele ?"
RăspundețiȘtergereExplicatia am gasit-o tot pe internet. Pe scurt “Un studiu realizat de cercetătorii britanici dezvăluie că anumiţi copaci folosesc un mecanism celular elaborat, ce provoacă, toamna, desprinderea frunzelor, care vara sunt adevărate "celule solare", dar iarna devin inutile.
Potrivit sursei citate, fiecare frunză are un strat special numit de cercetători "zona de extirpare".
Când soseşte toamna, celulele din acest strat încep să se umfle, încetinind transportul substanţelor nutritive primite de la trunchi, până când această zonă este izolată total printr-o linie de demarcaţie, unde frunza se va desprinde de creangă.
”
Cind eram mica am invatat ca toamna frunzele cad si acel covor de frunze protejeaza copacul de inghet iarna, in plus frunzele se descompun si sunt si hrana tot pt copac. Imi aduc aminte ca am mers printr-o padure toamna si mersul printre frunzele cazute e la fel de greu si frumos ca mersul prin zapada.
Catalina
ca sa apara altele mai verzi si mai frumoase?
RăspundețiȘtergere@ Catalina - un mecanism frumos descris. Dar ingalbenirea apare cu mult inainte ca frunza sa cada. Sau, dinpotriva, cad frunzele verzi fiind....
RăspundețiȘtergere@ MaMeMiMoMu - de smechere ce sunt ;)
RăspundețiȘtergerepia simplu cad pentru ca si copacul le respinge...indiferent daca sunt verzi sau galbui... compacul intra in hibernare, nu mai papa, se hraneste din rezerve si pentru a nu le consuma inutil... arunca hainutele(frunzele), bucuros fiind si stiind ca la primavara isi va "cumpara" hainutza noua, verde, stralucitoare!
RăspundețiȘtergereVoi nu aruncati tricourile pentru o haina groasa de blana?!
Plus ca stie el, copacul, ca frunzele ii tin de cald la radacinuta si celorlalte plantute de pe jos si mai stie el ca tot frunzele astea uscate au si multe vitamine si ca la primavara va fi pamanyul mai hranitor si ca el, copacul, va face multeee frunze noi mai sanatoase...
In natura totul se refoloseste si nu e nimic inutil si in van... se confirma teoria ... renasterii din... cenusa (in cazul nostru al frunzelor cazute)...
Si tot asa...
@ Claudia - am intrebat un copac despre aceste lucruri. Si nu se gandise niciodata ca frunzele sunt bune pe pamant.
RăspundețiȘtergere"Daaaa ? Asa spui ? Nu m-am gandit niciodata la asta..." Mai multe nu am aflat, deja dormea ;)
de fapt sunt aceleasi frunze...undercover ;))
RăspundețiȘtergere@ MaMeMiMoMu - asa deci ? Ave parte de frunze cu scoala de spionaj in spate ? Ooooo....
RăspundețiȘtergere