vineri, 8 aprilie 2011

385. Cuvantul zilei

M-am gandit ca din cand in cand sa subliniez cate un cuvant care nu capteaza cata atentie ar merita. Astazi am sa va propun spre meditatie cuvantul "situatie".

SITUÁȚIE, situații, s. f. 1. Totalitatea împrejurărilor care determină la un moment dat condițiile existenței unei ființe, a unei colectivități, a unei activități; stare de fapt care decurge de aici pentru cineva sau ceva. Expr. A fi la înălțimea situației = a corespunde pe deplin unei misiuni încredințate. A te pune în situația cuiva = a încerca să înțelegi împrejurările în care se află altul, pentru a-ți da seama de modul lui de a gândi sau de a reacționa. A fi stăpân (sau călare) pe situație = a domina o situație în împrejurări critice, a fi sigur de ceva, a ști să se descurce (într-o situație dificilă). ♦ (În sintagma) Situație limită = situație excepțională, la extremă, aparent fără ieșire, care impune luarea fără întârziere a unei hotărâri radicale. ♦ Poziție socială, materială sau morală în care se află cineva. ◊ Expr. A-i face cuiva o situație = a ajuta pe cineva să ajungă la o poziție socială, materială și morală bună. ♦ (Concr.) Avere. ♦ Fig. Dispoziție, stare sufletească. 2. Prezentare detaliată a unor date privind rezultatele unei activități economice sau financiare dintr-un domeniu (comparativ cu sarcinile planificate); raport; inventar. ♦ Document în care se prezintă o stare de lucruri, mersul unor lucrări etc. 3. (Rar) Așezare, poziție a unui teren, a unei localități etc. [Pr.: -tu-a-.Var.: (înv.) situațiúne s. f.] – Din fr. situation.
(sursa - DEX ONLINE)

In ce situatie sunteti acum ?
Cum ati ajuns in ea ?
Care sunt efectele pe termen lung asupra voastra si a celorlalti ? 

Intrebari, intrebari........


________
Prezenta la apel, reclama mea nemascata:
Sfaturile lui Darael
6 tehnici in asteptarea lui BB mic

9 comentarii:

  1. Dar ce ai patit ? Ti-ai rupt vreo mana ? Dai faliment ? Adica e ceva grav ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Situatia in care sunt este una din cele mai nefavorabile in care m-am adus. O sa spun doar ca mi-am pierdut libertatea exterioara, si acum incerc sa o (re)gasesc pe cea interioara, ca lumea sa se schimbe dupa sufletul meu.
    Am ajuns aici pentru ca nu am ascultat de dorintele mele adevarate, si pentru ca m-am chinuit prea mult sa fac parte din gloata cand este clar (sau, acum imi este clar) ca nu asta e destinul meu. M-am dat pe mine si valorile mele la o parte pentru cocina de suflete in care se scalda majoritatea.
    Si imi este atat de greu sa ies din mlastina asta... Insa cu toate ca vreau sa renunt, din cand in cand, este ceva in mine care nu ma lasa sa ma dau batuta. Sunt confuza.

    Mi-e greu sa recunosc lucrurile astea, mai ales aici, deschis, in ochii tuturor...

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Maya - nu ai pierdut nimic; te-ai gandit vreodata la acest aspect ? Pentru ca nu poti sa pierzi ceea ce nu ai avut vreodata - libertatea exterioara.

    Singura libertate e cea interioara.
    In exterior nu depinde de noi cam nimic. Daca ploua, daca ninge, daca e seceta sau cutremur.

    Ce depinde de noi este libertatea interioara si modul in care reactional / interactionam cu exteriorul, cu ceea ce intalnim in fiecare clipa.

    Cat despre gloata, e o lectie frumoasa si ea a fost spusa de mult: "nu arunca margaritare la porci pentru ca o sa le calce in picioare si apoi o sa navaleasca pe tine" :D

    Surpriza: aici nu te judeca nimeni. Problema este ca si tu sa nu te mai judeci. Ce zici, incerci sa nu (o) mai faci ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiam de margaritare. :)

    Incerc de mult, dar sigur nu asa cum trebuie. Sau nu destul. Nu stiu, pur si simplu procrastinez si ma auto-compatimesc. Si ma desconsider pentru ca oamenii din jurul meu vor sa ma faca mica doar ca sa para ei mari.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Maya - fa o lista cu tot ce spun si ar putea spune altii despre tine. Apoi ia lista, zambeste la prostia si incapacitatea de a cunoaste a oamenilor si arunca la gunoi hartia cu pricina.

    Daca cineva spune ceva despre tine, gandeste-te ce ai facut DEJA cu epitetele spuse. In acelasi timp, tine minte cine esti tu.

    Ceva important la final: daca nu te intereseaza parerea unora sau altora, e ok. Dar sa nu desconsideri parerea vietii despre tine. Cauta sa vezi cum te vede viata. Ia ca reper parerea ei.... eh, sa nu spui ca viata nu ti-a aratat de fiecare data cine esti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am inceput dimineata sa fac lista. Mi-am dat seama ca nu prea stiu ce zice lumea, stiu doar ce ma tem ca ar spune. :)
    Inca lucrez la ea.

    Multumesc pentru sfaturi, pentru rabdare. Acum ma simt putin prostuta. Se pare ca problemele mele sunt inchipuite, nu? Sau cel putin educate.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Maya - prostuta ? Deloc. Ba chiar invers. Ai vazut ca este o situatie si acum cauti rezolvarea. Multi ar lasa sa ramana asa sau ar masca totul.

    Iar cu ce zice lumea si de ce te temi tu.... exact aici e rezolvarea. Sa nu te mai temi de nimic, indiferent ce ar spune sau ar crede ceilalti.

    Observatie: situatia nu e deloc inchipuita, e foarte reala, dovada ca o traiesti, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, uitasem cu cine vorbesc... Doar pentru ca cei din jurul meu imi reproseaza mereu ca problemele mele sunt inchipuite, ca suferinta mea e stupida, etc.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Maya - cu cine vorbesti ? Cu TINE. Si tote raspunsurile le stiai deja, dar nu iti venea sa le crezi. Zgomotul celorlalti era prea mare.

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.