miercuri, 2 martie 2011

347. Talente personale

Pe vremuri de demult uitate, vremuri de care nici macar nu ne aducem aminte decat (poate) atunci cand ne batem cu caramida patriotismului in piept, pe aceste meleaguri traiau oameni intre oameni.

In acele vremuri pierdute pentru totdeauna, copiii isi alegeau viitorul dupa varsta de 7 ani in timpul marii sarbatori de primavara ce intampina echinoctiul, invierea.

Acei copii alegeau ce meserie o sa urmeze conform atractiei lor, conform abilitatilor si a bucuriei de a face ceva sau altceva. Si niciodata nu alegeau gresit !

Mi-am adus aminte de aceste lucruri privind un pic la miscarile penibile si jalnice din sistemul educational romanesc. Cata deosebire intre cele doua sisteme. Astazi nimeni nu mai pune pret pe talentul propriu si personal. De multe ori nici macar persoana in cauza nu stie ce TALENT are. Atunci, cum sa il foloseasca, cum sa il dezvolte, cum sa il daruiasca celor din jur ?

Voi ce talent aveti ?
V-ati gandit ca si voi sunteti priceputi intr-un domeniu ?

Ca raspuns la o intrebare previzibila: talentul meu e sa stiu problemele oamenilor si sa ii vindec.


________
Prezenta la apel, reclama mea nemascata:
Sfaturile lui Darael
6 tehnici in asteptarea lui BB mic

11 comentarii:

  1. Talentul meu este sa simt suflet de copil al nimanui. Impreuna cu pui de om, prin vorbe si gesturi, construim impreuna identitate, zambet, bucurie.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt impaciuitoare, in sensul in care pot aduce doi oameni pe un drum comun, catre intelegere si consens; pot gasi calea de mijloc.
    Talentul meu cel mai "bun", cred (si de aici a derivat si cel de mai sus) este ca sunt adaptabila; insa e un dar si un blestem in acelasi timp, pentru ca daca stau prea mult intr-un mediu incep sa ma schimb, si ma afund in mocirla, fara sa mai stiu cine sunt; recuperarea este destul de anevoioasa, intrucat imi schimb (daca trece suficient timp) principiile si conceptiile, dorintele si cateodata caracterul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu n-am o problema in a-mi constientiza talentele ci in a le folosi corect. Atunci cand influentam vietile celor din jur, cand devenim din factor extern unul intern, ar trebui sa devenim si responsabili. Alegerile ii apartin celui de langa noi desigur, dar ce facem cand luam parte la aceste alegeri?
    Pentru ca asa cum spune si Maya mai sus, talentele se pot transforma in blestem...

    RăspundețiȘtergere
  4. "Talentul" meu este ca sunt foarte corecta, imi place adevarul si dreptatea... din pacate insa, sufar ingrozitor ca atunci cand il pun in practica: ori fac pe cineva sa sufere, ori ma intristez eu! Asa ca incerc de multe ori sa ignor si sa ma alatur fluxului de indiferenta din jur!
    Talentul meu ar fi fost (daca i-as fi dat atentie) DESENUL! Mi-ar fi placut sa fac desen tehnic; imi place sa fiu exacta si totul sa imi iasa exact!
    Din postarea mea nu ati inteles decat: ca mi-ar fi palcut, ca as fi vrut.... de ce oare sunt asa? De ce Dara? Care e problema mea si cum sa ma vindec?
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  5. Talentul meu e sa aduc oamenilor zambetul pe buze si un gand bun in suflet... azi am vorbit cu doi oameni...fiecare dintre ei mi-a spus la despartire "imi pare bine ca am vorbit cu tine azi, mi-ai inseninat ziua"...
    Alte talente...pictura... si mai sunt..ies la iveala atunci cand e nevoie de ele.
    Daca le-am constientizat de la inceput? Nu! Le-am "descoperit, pe rand...stateau acolo, undeva, in asteptare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca poate fi numit talent sau defect, insa am un spirit de observatie precum un uliu :D vad si ce nu trebuie uneori....practic imi sar in ochi chestii si retin detalii pe care majoritatea din jurul meu nu le observa. Uneori ma deranjeaza ce vad si fac pe proasta pentru ca mi-e mai usor. In orice caz mi-am gresit cariera :P eram un bun detectiv si cu siguranta ma chema "Ochi de Vultur" :D

    April

    RăspundețiȘtergere
  7. sincera sa fiu am urmarit comm tale la alte prof. de cele mai multe ori vb doar ca sa te afli in treaba; pb doar ca sa ai trafic. in schimb sincera sa fiu mi mila de tine cred ca ai o viata tare grea si cred ca ai suferit o despartire cu greu. mai aduna-ti gandurile. nu face rau la nimeni. nu mai da sfaturi si idei nu esti in masura. daca plesu care totusi a publicat si inca ceva de calitate e branza buna in burduf de caine tu ce esti?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dara, ma mai gandeam la ceva.
    Uneori problema e evidenta. Ma intrebam doar, retoric cumva, ca asa in general, nu putem vindeca pe nimeni ce nu se doreste vindecat.
    Eu cred in alegere personala.
    Aleg sa las deoparte cele pana la urma atat de lumesti sau defilez cu ele...
    In rest, fiecaruia o zi pe masura sufletului sau :)

    RăspundețiȘtergere
  9. sau 'ochi de soacra' ... April :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. @ all - nu comentez la ceea ce ati spus. Talentele sunt ale voastre si numai voi puteti sa le descoperiti si sa le folositi (daca vreti).

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Anonim - multumesc pentru sentimentul de mila si pentru ca faci trafic pe aici.

    Ai dreptate, ma intereseaza traficul. Zilnic trec pe aici cam 30-40 persoane. Daca mai atrag 3 o sa creasca cu 10% traficul. Am sa dau o petrecere atunci. Sper ca se vede ce vesel sunt.

    Ce sunt eu ?
    Nimic. O umbra pe asfalt, un pisi in vant.
    Dar tu ce esti ?

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.