luni, 28 septembrie 2009

164. Vremuri interesante

In ultimii 30-40 de ani, Luna s-a miscorat in diametru (sursa). Nu este doar o parere, ci o realitate confirmata de masuratori facute de astronomi elvetieni si americani; or mai fi si altii, dar nu stiu eu de ei.

Luna are un diametru mai mic cu aproape 200 km. Pare putin, dar diametrul Lunii este de 3700 km, ceea ce reprezinta o scadere de aproximativ 5%, impresionanta pentru un corp ceresc.

Traim vremuri interesante. In fiecare zi. Si nimeni nu vorbeste despre ele (despre vremuri); suntem ocupati cu manelele, tiganii, sanii prezentatoarelor sau ce face un hot sau altul de la guvernare.

Despre moartea si disparitia albinelor de pe Pamant o sa va povestesc altadata.

Update: ieats a precizat ca este vorba de diametrul aparent al Lunii, iar variatia e data de indepartarea Lunii de Pamant. Am cautat pe Sf Google alte informatii referitoare la subject (scaderea diametrului), dar nu am gasit nimic pe siteurile stiintifice; liniste deplina. Cred ca trebuia sa spun si acest lucru. Pe cine sa intrebam pentru o parere pertinenta ?

22 de comentarii:

  1. Zilele trecute am mers in vechiul cartier al copilariei mele; amintiri multe au navalit in inima mea: tzurca cat era ziulica de mare in jurul blocului cu 10 scari, omul negru, oina, flori fete sau baieti, coarda, la sanius iarna cand soseaua nu era a masinilor ci a saniutelor, zeci, sute de saniute... si totusi in acea lume plina de copii de cartier, spatiul parea mare, imens... acum eram doar eu pe strada si totul parea pustiu, pierdut, murdar, cenusiu si... mic!!La propiru si la figurat... zici ca s-a micsorat lumea? DAAAA iti raspund, si nu numai in ochii unui adult pare mai mica... ci in realitate!

    RăspundețiȘtergere
  2. mie mi o zis cineva ca faza asta cu luna e o aberatie.

    da' io, proasta fiind, n-am retinut argumentele. stai ca mai intreb o data :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Am auzit si eu ceva de albinute, ca-si pierd simtul orientarii, ceva de genul asta... datorita poluarii plantelor si nu mai stiu ce. Am vazut un film odata, un sf, in care se arata ca disparitia balenelor duce la distrugerea pamantului, de fapt a vietii de pe pamant. Oricum se merge in jos foarte rapid asa, din mai toate punctele de vedere in lumea asta ! Adica viata bate filmul de data asta :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Dap, diametrul aparent al lunii este tot mai mic pt simplul motiv ca luna se indeparteaza de pamant cu aprox 3.8 cm/an. That's all.
    Restul sunt aberatii scornite de tipi ramasi in pana de subiecte, articolul respectiv din Magazin si din alte locuri unde a aparut nu e semnat, la o cautare google despre asa numitul om de stiinta Alfred Zeeiman nu gasesti decat rezultate in ro, toate privitoare la respectivul articol, in plus nici macar diametrul lunii nu e dat corect in articolul cu pricina.
    Tot ce pot spune e ca-mi pare rau pt Magazin ca a publicat o asemenea aberatie.

    Intradevar, traim vremuri interesante, e un vechi blestem/urare chinezasca: "Sa traiesti vremuri interesante".
    Se pare ca de partea cu blestemul nu scapam, regret ca Magazin a putut publica o asemenea...

    RăspundețiȘtergere
  5. @ claudia - frumoasa copilarie. Mi-ai dat de lucru, sa imi aduc aminte de propriile aventuri.

    @ did - de data aceasta este vorba de masuratori exacte, confirmate de mai multe surse. Deci argumentele nu prea tin. Naspa e ca nu au explicatie (stiintifica) fenomenele actuale.

    @ Un boboc - despre albine au fost emisiuni pe NG si Discovery. In US au disparut mii de stupi de albine, in UK si Franta de asemenea. E super naspa problema, 90 % din plante se polenizeaza prin albine.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ ieats - dar nu spuneau de diametrul aparent. Si, fara sa fiu mare expert, 3 cm in 30 de ani ar fi cam 1 metru.

    Nu este putin acest metru pentru o scadere de 5%, chiar si a diametrului aparent ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Tocmai asta-i intrebarea. CINE spunea? Nimeni nu semneaza articolul ala aberant, iar doctorul Alfred Zeeiman NU EXISTA.
    (se poate verifica cu o cautare google, e imposibil ca o asa somitate sa nu apara decat in rezultate legate de articolul respectiv si DOAR IN LIMBA ROMANA)
    Mai departe, articolul continua cu aberatiile, adica tinand cont ca mareele SUNT PROVOCATE DE LUNA, cum v-a determina disparitia lunii o crestere a mareelor?
    Mai departe, datele din respectivul articol sunt total pe langa, toate sursela afirma ca diametrul real al lunii e de aproximativ 3474km.
    De acord, cam 1 m la 30 de ani, luna e acolo de aprox 4.5 mil ani...make the math... Candva a fost a naibii de aproape si continua sa se indeparteze.
    Dar am pus link-uri in commentul precedent si-n plus imi pare inutil sa ...

    Imi place totusi ideea unei corp ceresc care se micsoreaza. Singurele care-o fac sunt cometele se pierd masa la trecerea pe langa soare si unele tipuri de stele ce devin pitice rosii, stele neutronice sau gauri negre.

    Da' putem gasi o explicatie si pt luna, e din cascaval si misiunile apollo au contaminat-o cu soareci.:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmmm...interesant aspect...nu stiam lucrul asta:D

    RăspundețiȘtergere
  9. @ ieats - oooo, o Luna de cascaval ? Ar fi Raiul soarecilor.

    Imi place cum suna; mi-ai amintit ca nu am papat de mult cascaval. Hm... poate acesta era motivul subtil pentru care am scris articolul, sa imi aduc aminte de cascaval.

    Asa.
    Sa profit ieats. De ce nu am link catre blogul tau ?

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Rappa_ru' - e doar o dezbatere, am descoperit ca sunt mari probleme cu informatiile din articolul din Magazin.

    Dar tot ce aflam, punem la update. Poate gasim si un astronom sa ne lamureasca. Ii multumesc anticipat daca ne ajuta.

    In fond, adevarul e tot ce conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cer scuze pt vehementa si tipo, dar pur si simplu nu-mi vine a crede ca cei de la Magazin au publicat o asa tampenie.
    Tin minte ca aveau niste standarde si cu ceva timp in urma era printre cele mai serioase saptamanale.

    Dap, sa fim stoici, ma enervez si la ce-mi ajuta ca? :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @ ieats - de ce sa-ti ceri scuze ? E minunat ca ne-ai atras atentia. Eu tot pe standardele lor m-am bazat, sa nu mint. Pe vremuri cumparam ziarul si citeam tot.

    Si tot a fost ceva minunat. Ne-am intalnit.

    RăspundețiȘtergere
  13. merci Ieatsule :D sincer, nu retinusem ce mi-ai explicat prima data. aaa, nici acum nu m-am obosit :> da' subiectul mi-era cunoscut, tot e ceva :))

    RăspundețiȘtergere
  14. explicatia cea mai ,,stiintifica" e aici.
    http://ceai-si-cafea-de-dimineata.blogspot.com/2009/06/cu-ce-se-umple-luna.html
    mai mult iti poate explica Mikka :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @ did - e cea mai tare abordare a acestei probleme.

    @ Ajnanina - sunt convins :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu ştiu dacă Luna se micşorează într-adevăr (cifra mi se pare însă cam gogonat de mare!), însă apreciez valenţa poetică a "informaţiei".

    RăspundețiȘtergere
  17. .. :P de-a dreptul hilara mi se pare faza cu "luna se indeparteaza, nu devine mai mica" a astronomilor romani. Cat despre domnul elvetian care a condus grupul de cercetare, nu l-am gasit nici pe site-ul observatorului din Zurich, unde ma gandesc ca trebuia sa fie.

    1) Acum, varianta lunga: mie mi-e clar ca lumea asta e ca o minge mare de cauciuc care pe alocuri miroase tomnatec a ars si care-si pierde elasticitatea si adaptabilitatea pe zi ce trece. Faptul ca asistam la o incalzire sau racire globala sau ca dispar, pe tacute, specii de care depindem in mod direct sau indirect - e un semnal de alarma pe care ma indoiesc ca-l vor lua in considerare cei de care depinde incetinirea acestui proces distructiv. Nu ca ar fi fost tras, dar asta e alta poveste.

    2) Varianta mea scurta: in viziunea-mi de mare necunoscator, viitorul insemana involutie ca oameni si evolutie dpv tehnologic samd, insa cine mai stie ce inseamna si ce trebuie sa fie omul?! Am devenit de mult animale, cate cineva incearca sa spuna adevarul, cine vrea i gaseste si singur, dar cine trebuie se pare ca va fi orb pana ce bogatiile il vor ingropa de viu.

    3) Si... intr-un cuvant: infricosator.

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi place sa citesc subiectele abordate de tine, incerc si eu sa ies din propria inchisoare ale carei ziduri le-am ridicat in ani, incerc sa-mi iau miinile de la ochi si sa vad Adevarul, incerc sa Iubesc. Cu toate ca a incerca este ‘activitatea preferata a pescarilor’, nu pot spune ca aplic sfaturile tale insa ma straduiesc sa invat si sa descopar Iertarea, Mingaierea, Zimbetul.
    Si atunci cind sunt mai optimista (doar uneori ce-i drept) ma gindesc ca albinele nu vor disparea, ci ca din ele se vor naste noi specii adaptate la noile conditii de mediu, ma gindesc ca si florile se vor transforma si vor fi noi altenative de polenizare a lor, imi place uneori sa vad totul ca o transformare. Chiar daca nu aprob distrugerea padurilor si a mediului inconjurator, gindesc ca pina la urma padurile vor renaste din nou. Chiar daca Luna se indeparteaza de Pamint ne vom adapta si acestor conditii. In fond transormarile astea au avut loc si pina acum, nu?

    Cu drag, Catalina

    RăspundețiȘtergere
  19. @ Catalina - intrebarea care se pune este: avem capacitatea sa ne adaptam ?

    In Sahara erau paduri acum cateva mii de ani. Cine a reusit sa se adapteze la schimbari ?

    @ Dilimache - e bine ca poti sa razi si sa glumesti. Daca ma gandesc bine, e singura atitudine normala.

    @ Calin - toti suntem poeti pe aici ;;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Din ceea ce stiu eu, cind in Sahara erau paduri, restul continentelor erau inghetate. Formele de viata din Sahara au ocupat alte teritorii o data cu schimbarea climatica.
    Acum ce sa zic… tot optimist vorbind, sper ca sunt oameni si vietati care au capacitatea de a se a adapta si se vor adapta.
    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  21. Darael, eu inerc doar sa ma ghidez dupa zicerea "nu te consuma decat pentru ceea ce poti schimba". Acum cateva luni postam un clip asemanator cu acestea, chiar am plans din cauza senzatiei ca, la scara astronomica, totul se intampla asa repede iar noi ne pierdem vremea in minciuna si falsitate.
    Acum insa am descoperit ca insasi aceasta e provocarea, sa inveti sa traiesti avand niste certitudini groaznice pe care le descoperim treptat. Banuiesc ca nu putem face nimic. asa ca trebuie sa ne adaptam. Trebuie!

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Catalina - nu erau deloc gheturi. Gheturile au aparut mai tarziu. Au venit, au plecat... si tot asa, treburi de gheturi.

    @ Dilimache - nu cred ca trebuie sa-mi fac nici o problema. Cand o sa fie ceva pe aici, eu am sa fiu mai departe decat isi imagineaza cineva.

    In fond, e doar o planeta, oricat de draga imi este.

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.