luni, 7 martie 2011

352. A raci

Din DEX online aflam ca:

RĂCÍ, răcesc, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A deveni sau a face să devină (mai) rece, a(-și) scădea, a(-și) micșora temperatura. ◊ Expr. (Tranz.) A-și răci gura degeaba (sau în zadar, de pomană, de-a surda) = a vorbi fără folos, a insista zadarnic, fără rezultat. ♦ A pierde sau a face să piardă căldura vitală obișnuită (din cauza unei spaime, a unei emoții etc.); a îngheța, a încremeni. 2. Intranz. A se îmbolnăvi contractând o răceală (3). 3. Fig. A-și pierde însuflețirea, interesul (pentru cineva sau ceva); a deveni indiferent; a se înstrăina, a se îndepărta. – Din rece.

Toata lumea stie ce inseamna a fi racit.
Nasul infundat, mucii, durerea in gat, tusea, febra, durerile "peste tot" :D, moleseala starea generala de rau.... cate si mai cate.

Sunt pline tratatele de medicina generala, medicina interna, boli infectioase, revistele, ziarele si tot netul de clasificari, descrieri, terapii mai mult sau mai putin miraculoase, asa ca nu o sa va bat capul aici cu ceea ce stiti deja.

Eu vreau sa va atrag atentia asupra frumusetii limbii romane.
A RACIT inseamna exact ceea se limba romana exprima: raceala acelei persoane, scaderea temperaturii interne. Stiu, multi au febra, uneori chiar foarte mare, dar in interior persoanele afectate sunt RECI. Febra nu este decat un efect secundar al racirii interioare a corpului.


Va doresc tuturor o primavara fara raceli !

FITI CALZI oameni buni, FITI CALZI !


________
Prezenta la apel, reclama mea nemascata:
Sfaturile lui Darael
6 tehnici in asteptarea lui BB mic

10 comentarii:

  1. Caldura interioara socotesc ca e ceva nativ. Am intalnit oameni care o emanau pur si simplu, dar si oameni care o ascundeau, ca pe o slabiciune.

    Altfel, eu stiu ca racesc vara, cand toate sunt calde si temperatura e ultimul lucru de care ai nevoie...

    RăspundețiȘtergere
  2. @ MeetTheSun - nu e vorba de a fi cald cu altii, empatic sau cu inteligenta emotionala ridicata (sper ca apreciati ca folosesc termeni la moda :D) ?

    E vorba de caldura interna a corpului. De temperatura sa. Vezi cum ai nevoie de ea si vara ? Daca te uiti iarna la munte vezi cum unii se spala cu zapada si apoi nu au nimic. E vorba ca ei nu sunt reci in interior.

    RăspundețiȘtergere
  3. De aceea imi sunt mainile reci mai tot timpul? sunt rece in interior? ... si eu care credeam ca sunt sincera :)

    April

    RăspundețiȘtergere
  4. imi cer scuze pentru postarea anterioara. chiar aveam nevoie de niste sfaturi.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ April - maini reci ? E din cauza deficientelor de circulatie de la nivelul arteriolelor si capilarelor regionale.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Nina Maria Dumitru - nu ai de ce sa iti ceri scuze. Daca ai o nelamurire poti sa intrebi orice doresti.

    RăspundețiȘtergere
  7. o febra sanatoasa iti doresc!
    si o inima fierbinte :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Ajnanina - sa fiarba sangele in vene ;) ??

    RăspundețiȘtergere
  9. sa vezi ce chestie, iarna aceasta chiar am vrut sa racesc, si am racit de multe ori. Eu niciodata nu raceam decat o data si nu iarna. Logic si surprinzator, nu? Cand te inchizi in tine si incerci sa accepti eronat lucruri pe care le poti schimba, caldura se disipa, se duce in eter. Si atunci racesti, si doare. Si iti dai seama ca totul e doar un semnal de alarma, ce simplu...
    Utila limba romana :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Dili - de ce sa doresti sa suferi (in acest caz sa racesti) ? Intotdeauna exista alte solutii.

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.