miercuri, 10 noiembrie 2010

291. Tudor Gheorghe - Au innebunit salcamii

Ascultand zilele acestea Tudor Gheorghe - Au innebunit salcamii m-am intrebat de ce numai anumite cantece sunt bune si atatea mediocre ?

Poate stiti deja, dar am sa va spun ce mi-a trecut mie prin minte:

Linia melodica
Este extrem de importanta. Ritmul, pauzele, evolutia in timp (lipsa monotoniei), armonia intregului, apropierea de ritmurile biologice naturale. O melodie frumoasa ar trebui sa ne incante si sa ne faca sa dorim sa o reauzim chiar si in lipsa unor versuri.

Versurile
Versurile unui cantec infrumuseteaza sau uratesc intregul. Un cantec excelent necesita o armonie a cuvantului spus / cantat. Un cantec excelent are in sine o melodie a versului. Ati auzit melodii cantate in limbi pe care nu le stiti ? Fiti atenti la versuri, descoperiti cat de armonioase sunt cuvintele. Armonia ce trece dincolo de mesajul cuvintelor, de limba in care au fost spuse. Ah, ce rar e urmarit acest aspect.

Interpretarea
Calitatile interpretului si a tuturor membrilor formatiei sunt esentiale. Dar nu numai ca tehnica. Tehnica stiu multi dar trairea, exprimarea sentimentelor e rar intalnita. Foarte multi sunt atenti la tehnica - canta cu gura sa zic asa, altii sunt atenti la mesaj - canta cu mintea, iar cei mai rar intalniti cantareti / interpreti canta cu sufletul, traiesc cantecul atat ca melodie, cat si ca versuri recitate prin catec. Imi cer scuze ca limbajul nu imi permite sa exprim mai exact diferentele subtile intre cele trei categorii.

Multe ar mai fi de spus, dar nu mai pot scrie. Astazi, plutesc dincolo de cantec; pentru mine astazi au innebunit salcamii.



O zi frumoasa tuturor !

__________
Prezenta la apel, reclama mea nemascata:
Sfaturile lui Darael

4 comentarii:

  1. mie mi se pare ca sunt anumite combinatii de note muzicale care ajung undeva, adanc in noi, mult dincolo de imi place/nu imi place.
    uneori speram sa le identific, dar cred ca sunt greu de constientizat. si nu stiu cat de generale sua personale sunt daca le constientizez.
    ieri i metrou, un acordeonist a interpretat destul de bine preti de vreo doo statii. la un moment dat am tresarit la o combinatie de sunete, si ridicand privirea am observat pe fata unei alte persoane acelasi efect.
    efectul urmator e ca am scos cate un leu :)

    in ceea ce priveste cuvintele, conteaza intentia si incarcatura energetica si emotionala cu care sunt rostite/cantate. asta stii :)

    si referitor la cele semnificative noua, daca e vorba de valorile noastre, ne racordam instantaneu.

    de exemplu, manelele au succes la ascultatorii lor pentru ca dincolo de linia melodica ritmic-obsedanta, vorbesc de : viata mea, neamul meu, fratele meu, banii mei, chestii de-astea.

    RăspundețiȘtergere
  2. mie unele melodii pentru altii banale imi trezesc anumite stari si de aici concluzionez ca o melodie care imi place e ca un tablou de care nu ma pot dezlipi. Combinatia de culori sau note pot apasa butoane nestiute proprii fiecaruia. Eu de pilda simt olfactiv melodia de care zici..
    De asemenea, sunt cantece ale caror versuri in limbi straine par minunate chiar daca acele cuvinte inseamna o prostie. Si exista colinde compuse din suflet care iti bandajeaza parca rani reale. Vibratia melodiei in sine sau a timbrului vocii lasa amprente diferite... Tudor Gheorghe ramane de exemplu una din vocile placute inimii mele :-).

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca interpretarea si interpretul sunt responsabili de drumul operei artistice catre public. De deagostea cu care face acel lucru sa vibreze in aer.
    pe mine m-a innebunit aceasta opera. e minunata. ma face sa vibrez la unison cu interpretul.
    cu drag:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Simona F - e adevarat. Totul tine de artist care este responsabil pentru ceea ce face. Noi vedem rezultatul final care ne incanta sau nu.

    Stau si ma gandesc acum ca fiecare din noi suntem artisti ai propriei noastre vieti.

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.