luni, 7 decembrie 2009

228. Oameni pentru Romania

Bine v-am (re)gasit.

Acum, ca au trecut alegerile, am sa revin cu o datorie - propunerile de candidati la presedintia acestei tari. Am luat toate propunerile voastre si uitati ce lista frumoasa s-a facut:

RAZVAN LUCESCU
DL. D.
BAIATUL LUI DO RE MI
PAVEL STRATAN
ZIARISTA CU RUBRICA "LA SFAT CU EVA"
TONI GRECU
PAUL GOMA
si.... DL. NIMENI (propunere dubla :D)

Frumoase propuneri, oameni buni, care ne-ar impresiona.
Stiu ca multa lume asteapta sa vada propunerea mea. O sa fie mai multe, unele neasteptate:

Corina Marin – un om deosebit, cea care sta in spatele siteului (si forumului) Da Mai Departe.

Mihai Dobrovolschi, omul care ne povesteste dimineata despre o lume mai buna, care spera atunci cand speranta nu este.... Dobro adica.

Mihaela Geoana (da, sotia lui Mircea Geoana) presedinta a Fundatiei Renasterea si presedinta a Crucii Rosii Romania. Multi o sa ridice din sprancene citind aceasta propunere, dar Mihaela chiar ajuta oameni....

Raed Arafat, cel care este fondatorul si sustinatorul cel mai devotat al SMURD-ului.... Da, cred ca ar fi un bun presedinte pentru aceasta tara.

Am sa inchei aici.
Asa cum stim, nici unul din cei propusi de noi nu a ajuns si nu va ajunge presedinte al acestei tari.

Tinand cont de ceea ce traim, de ceea ce vedem, de ceea ce se prefigureaza, am sa dau un ultim sfat tuturor. Nu un sfat nou, ci unul vechi pe care l-am spus de multe ori in ultimii ani:

DACA PUTETI, DACA AVETI MACAR O POSIBILITATE, PLECATI DIN ROMANIA ! SI NU PRIVITI INAPOI. ZIUA DE MAINE VA FI MAI TRISTA DECAT CEA DE AZI.... DA, NIMIC NU SE VA SCHIMBA IN BINE, INDIFERENT DE SPERANTELE VOASTRE !

Din nefericire, tendinta in Romania este de decadere spirituala, de indobitocire intelectuala si de imbolnavire fizica.... iar cu aceste lucruri nu poate nimeni sa se lupte (sau sa le transforme). Singura modalitate ar fi schimbarea personala, dar oamenii-furnici nu vor schimbari in interiorul lor.

Vreti alegeri ?
Aceasta este adevarata alegere:

Sa stati aici in Romania si sa incercati sa va desavarsiti intr-o tara care decade, in care modelul apreciat si sustinut este cel al dusmaniei, al hotiei, minciunii si ipocriziei, sau sa incercati sa faceti acelasi lucru (da, pornesc de la ipoteza si speranta ca vreti sa va desavarsiti !) intr-o tara cu model occidental de viata, adica intr-o tara occidentala.... sau in Thailanda, Fiji, sau unde doriti voi.

Ca sa nu aveti parte de dez-amagiri in viitor, va rog: nu va amagiti ca maine aici o sa gasiti modele occidentale de viata, pentru ca nu o sa fie !!! Poate acum nu ma credeti, dar eu (si multi altii) ne-am amagit in 1990, in 1995, in 2000... acum ne-a trecut.... unii spun ca am devenit realisti. Eu spun ca suntem doar obiectivi.

Acum stiti.
Alegerea este a voastra ! Pace tuturor !

32 de comentarii:

  1. Da, usor de zis... alegerea este a voastra!
    Si daca nu avem posibilitatea si nici o cat de mica oportunitate de a pleca?! Ramanem si ne ducem viata in continuare!
    Vreau sa fiu optimista, sa cred ca la un moment dat totul se va regla si va reveni la normal!
    Am ajuns sa avem aspiratii modeste: sa avem si maine un servici (ne trebuie bani de rate), sa avem ce pune pe masa si sa ne paltim toate datoriile! Nimic nu mai este important!
    Si ca un mesaj final, imi permit si eu o intrebare: nu cumva incrancenarea aliantei de a castiga puterea (presiunile mediatice din ultima saptamana) a adus castigul partii opuse????
    Macar atat vreau, acest raspuns!! Nu mai intreb de ce au recurs la aceasta disperare, calcand peste moralitate si lege?!
    Noi suntem aici si induram... induram cu... SPERANTA!

    RăspundețiȘtergere
  2. da, omul ala cu smurdul sa stii ca ar fi fost bun, cel putin prin prisma ideilor...

    dar cine naibii se baga in cloaca asta de nebuni taNpiti la cap?

    epur nu vrea sa plece, el din germania a venit aici :)) si panterele din anglia. le place in romania, nu-mi pot dezamagi copiii :>

    claudia, raspunsul e ca prostia oamenilor din ultimii 20 de ani si-a spus cuvantul. nu e chestie de-o zi! asta e raspunsul: suntem niste prosti. toti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte trist ceea ce am citit mai sus, dar din pacate si foarte adevarat. :(

    RăspundețiȘtergere
  4. oamenii pe care ii cunosc eu in tara nu sunt asa cum spui tu. asadar cred ca lucrurile la un mment dat se vor indrepta. eu tot acasa am sa ma intorc. nu vreau sa raman definitiv in alta parte...

    RăspundețiȘtergere
  5. mai Dara, noi sa fim sanatosi, ca de plecat mai greu, pentru ca nicaieri nu este ca acasa orice ai spune. Sigur asta nu inseamna ca sunt un masochist si-mi place situatia asta, dar pana la urma nefericiti putem fi si intr-o tara occidentala, ca tine de noi. Asa ca mie imi place in poiana spiridusului la un foc mare, cu polonicul de frisca langa, nu se stie niciodata :)))), unde incerc sa ma tin departe de mizeria altora. De schimbat ceva cu binisorul nu se poate, ci doar prin ceva brusc si care sa darame tot, da tot frate, si sa o gandim de la capat, insa chestia este ca tot oamenii astia suntem, asa ca... mai bine ma asez oftez si beau un vin fiert si ma bucur de ce am, ca e cel mai de pret. Hai noroc spiridusule, sa traim, si cu frisca sa ne manjim :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. @ claudia - din fericire, nimeni nu o sa aleaga pentru tine cum doresti sa traiesti. De ce spun din fericire ? Pentru ca este expresia perfecta a libertatii pe care o ai (si la care poti sa renunti daca doresti, chiar si aceasta fiind o alegere).

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Did - de aceea mi-ar fi placut sa-l vad ca presedinte; tara aceasta are nevoie de un SMURD. Suntem in coma si nu de ieri.... de vreo 300 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Cris - de mult am renuntat sa schimb altceva decat oamenii, in sensul de a le arata ca se pot schimba. Dar trist tot este.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Un boboc - asa cum am spus, aici nu se va schimba nimic in urmatorii ani. Urmatorii 1.000 de ani daca e cineva curios. Pe ce ma bazez ? Privind in jur, eu VAD in adancurile oamenilor. Iar in adancuri, intunericul e mai profund acum fata de anii '90. Iar oamenii nu vor sa se schimbe.

    Din ce simt eu si vad in jur, doar 1-2 din 10.000 de oameni doresc sa se schimbe, si din ei, doar mai putin de jumatate chiar o sa si face ceea ce doresc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acum, un comentariu mai mare - l-am primit de la Do re mi pe e-mail:

    Eu nu stiu in ce Romanie traiesti/traiti .In Romania in care traiesc eu e frumos ,cald ,bine ,intalnesc oameni minunati in fiecare zi ,oameni blinzi si buni ,inteligenti si evoluati ,o tara frumoasa ,in fiecare zi intalnesc grupuri mari de oameni interesati de spiritualitate ,adevar ,cunostere ,.oameni care schimba incet ,incet fata si fibra profunda a acestui popor ,oameni care traiesc in noua energie scapand incet de vechile tipare .eu chiar asa traiesc si chiar daca vechiul da tarcoale sant absolut convinsa ca lumea va merge inainte in bine si ca evenimentele astea sociale care striga cu disperare pentru atentie sant pe ultimii metri de zvarcolire .Cred ca in circa 3 ani lucrurile se vor schimba enorm si nimic din ce vedem sau traim acum nu va mai fii la fel ;deasemenea cred ca daca nu crezi in schimbare si in ridicare acestui neam ,asta ti se va implini pentru ca e legea universului: pe ce te focalizezi asta vezi ,asta traiesti ,rau si urat si asta iti vine si mai mult.Inseamna ca noi toti astia care cautam si care traim in bucurie si care ne interesam si de altele decat de politica nu facem parte din Romania ? Ca sant 2 sau 1000 de Romanii? Nu ! inseamna ca lucrurile se schimba aproape insesizabil in bine ,ca exista ceva acolo in adanc care tot timpul tine lumina aprinsa ! si oricat ar incerca unii sau altii sa o stinga nu va mai fii posibil ,ea chiar este si nu se schimba in 2 timpi si 3 miscari ci treptat dar se schmba ,santem mult prea profunzi si inteligenti ca neam ca sa ne pierdem .Sant pline ochi salile si locurile unde se intalnesc oameni care schimba intai in ei si apoi in cei din jurul lor fata si constiinta celor din jur .

    RăspundețiȘtergere
  11. Continuare:

    Cat despre plecarea din tara e o utopie din pct meu de vedere ,oriunde te-ai duce ,de tine insuti nu scapi ,daca esti un om pesimist si negativist care ai vazut numai rau aici acolo te vei focaliza sa vezi tot raul nicidecum binele ,nu-ti imagina ca odata ce treci o granita gata scapi si de tiparele de gandire imediat ci tot asa in timp ,timp in care mori de dorul pamantului tau ; eu stiu pt ca am fost plecata mult prea mult si peste tot si pot sa-ti descriu cu lux de amanunte si partile bune dar si cele complet nemultumitoare .Ideea e sa ramai unde te-a lasat ;planificat sufletul tau ,aici ai toata energia ca sa iesi la lumina ,oriunde altundeva esti scindat ,mintea va sta numai in comparatii cu acasa ,repet daca vrei sa evoluezi ;daca vrei situatie materiala si cariera si liniste adica planul orizontal da ,pentru planul vertical al vietii e in schimb nevoie de mult mai mult decat bani si orgoliu propriu ; chiar m-ai facut sa rad cand ma gandesc ca 7
    ani am avut posibilitatea sa stau in germanica si am preferat bucurestiul -are asa o savoare ,ca nu-ti vine sa crezi .
    Intersant e ca si tu tot de aici ai urcat si ai aflat minunile Vietii ,nu din puf care leneveste sufletul si trupul .

    Cat despre fundatia aia a Mihaelei Geoana as avea multe de spus care nu -si au rost aici, de ce a facut-o si pentru ajutorul cui ,oare ? Si eu ajut multi copii retardati dar nu mi-am facut fundatie ,ca nu am pe cine sa ajut cu pancarda pusa la poarta ,ci ajut iin tacere si bob cu bob .Pot sa-ti spun insa ca am lucrat pe vremuri ,firma mea cu firma care distribuia medicamentele pentru ei Fildas se numea si Doamna Geoana obtinea toate contractele de distributie pentru toate spitalele, pentru ca era buna prietena cu Dana Nastase ,nimeni nu putea sa treaca de Fildas era un zid de netrecut si chiar patroana aia a lor a ajuns cea mai bogata femeie din Romania ei ,e in top 10 cei mai bogati romani ,deci era firesc sa faca fundatia, nu a fost ceva din inima ,ci doar o forma de spalare de bani si fonduri si de ajutor pentru sot .si oricat mi-ar spune oricine nu cred ca e necesar ca sa treci puntea sa te faci frate cu dracul ,nu cred ca binele se face prin rau ,eu
    cred doar in binele facut curat tot prin bine ,si mi-e bine asa pot sa dorm linistita ./sper sa nu intelegi ca aveam vre-un interes in vanzarea de medicamente ,o doamne ,eu doar am observat despre ce era vorba .
    Mutumesc pentru nominalizari dar ma gandesc ca puterea nu e data oricui ,ci doar celor care sant mai puternici decat puterea insasi. si asta o gasesti cand gasesti Forta care e dincolo de bine sau de rau .
    Cu bine...
    AS vrea sa bagi pe blog mesajul asta: daca nu te deranjaza ,softul tau nu-mi permite.

    RăspundețiȘtergere
  12. ahhhhhhhhhh ce frumoasa-i viata, chiar nu ai timp sa te plictisesti :DDDDDDD, ihaaaaaaaa...eu ma bucur ca macar am cunoscut un spiridus smecher foc :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Do re mi - cu tristete, cu cea mai mare tristete iti spun ca tot ce am prezis s-a intamplat.

    Rar de tot s-a intamplat sa gresesc, cum a fost venirea in tara a fmi si scaderea euro (eu ziceam ca o sa creasca asa cum m-au auzit multi).

    Pe vremuri de demult uitate eram si eu ca tine, plin de speranta si entuziasm. Vedeam in gand si suflet cum toti o sa fie mai buni, mai drepti, mai ok. Poate de aceea am fost la revolutie afara in strada. Astazi in schimb, am renuntat la visele mele, iau totul asa cum este. Si permit fiecaruia sa traiasca asa cum doreste... dupa cum vezi, eu prezint variantele, nimic mai mult. Alegerile sunt ale voastre.

    Peste 3 ani ziceai ? Poate mai povestim si atunci. Iesirea din criza in tara aceasta va fi oricum peste 4 ani cel mai devreme.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Un boboc - si eu ma bucur ca am cunoscut un boboc fan inghetata cu frisca :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Frumos mesajul anterior de la Do re mi, vorbeste de noua energie, am auzit pe multi vorbind de ea, ahh ce frumos suna ca si scenariu, dar pana acolo avem clipa de acum, si aici vine Dara cu lectia lui. E bine sa avem un ideal sa visam la ceva, insa la un moment dat te saturi si de scenarii pozitive si de intalniri cu oameni care cauta sau se cauta, si simti asa o oboseala fata de orice si vrei doar liniste fara nimic, fara asane de yoga, fara astrologie, fara shaumbra, fara altii si altii care mai de care mai spirituali, si ajungem sa fim fericiti cu ce avem sau multumiti pana nu mai dorim nimic obositi sa tot fugim dupa iluzii fie ele si spirituale, pentru ca eu cred ca Sinele nostru se reveleaza atunci cand renuntam la tot chiar si la lucrurile pozitive adica nu mai depunem eforturi sa evoluam, sa fim buni, ci pur si simplu renuntam si abia atunci Sinele poate sa-si faca aparitia, abia atunci putem spune ca numai suntem singuri. Tare as vrea Do re mi, sa fie cum spui tu, dar pana atunci ... numai bine. Pup spiridusul ca sa am somnul frumos :))))

    RăspundețiȘtergere
  16. Darael, ma fac ca nu am vazut ce ai scris, tu esti bobita mea de optimism si de bine si nu-ti permit sa renunti la visele tale. Cum sa ne inveti pe noi sa visam daca tu singur spui ca nu mai ai vise? Cu siguranta am inteles eu gresit.
    Sa plec din Romania am putut dar am refuzat categoric,. Nu am idee de ce vreau sa raman in tara mea, poate pentru ca o iubesc. Nu e utopie, e pamantul meu unde ma simt acasa, e locul in sine exceptand oamenii buni sau rai care vin si pleaca de aici. Sunt muntii si norii si tot ce are tara asta in ea. Nu m-as simti mai bine altundeva, nu m-as regasi mai repede in alta tara si nu as reusi decat poate financiar sa-mi fie mai bine in alta parte.
    Ca va fi rau o simt pe pielea mea, o voi simti la anul cand probabil voi ramane fara serviciu si poate multi ani incolo. Asta este, vom lua lucrurile cum vin.
    Eu sunt insa omul care crede in minuni fara sa s bazeze pe ele, care zambeste cand e greu dupa ce a tras o portie zdravana de plans, care a intalnit suflete atat de luminoase cum nu s-ar fi asteptat atunci cand nici nu se gandea. De fapt, am invatat ca in viata tot ce e bine se petrece cand nu te astepti. Si ca nu trebuie sa te bazezi pe nimeni decat pe tine insuti. Restul incerc sa invat d ela altii, si tu esti un spiirdus profesor pentru multi. Pai cum vi tu cum si ne dai in cap exact in emisfera viselor si a sperantei?

    Gata, acum ca te-am certat te imbratisez zdravan si te trimit pana la frigide sa vezi ce-ti mai prezice inghetata aia de zmeura care zace uitata intr-un colt de congelator. Ai grija de tine si aminteste-ti mereu chestia aia cu deschisul sufletului mai des cui simti tu. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  17. Niciodata nu ti se da un vis fara sa ai deja capacitatea de a-l duce la indeplinire. Insa trebuie sa muncesti pentru asta.

    Si pentru ca universul lucreaza prin sincronicitati ,in cazul meu ,am descoperit un articol foarte interesant care trateaza aceasi tema :

    http://www.empower.ro/spiritualitate/ecouri/

    Deci nu va lasati ,plantati speranta in fiecare zi si incet se vor vedea si rezultatele ,nu lasati nici macar o zi sa treaca fara speranta in mai bine ,nu va inregimentati sub nici o forma in cei 99,99% negativisti din lume ca asta veti deveni ,ci creati prin voi si in voi noua paradigma .

    Pace si iubire tuturor

    RăspundețiȘtergere
  18. Un boboc : "...eu cred ca Sinele nostru se reveleaza atunci cand renuntam la tot chiar si la lucrurile pozitive adica nu mai depunem eforturi sa evoluam, sa fim buni, ci pur si simplu renuntam si abia atunci Sinele poate sa-si faca aparitia, ..."
    ----------------------------
    Poate ca nu e vorba chiar de o renuntare ci de o ACCEPTARE a ceea ce ESTE asa cum ESTE in coexistenta cu o DETASARE de tot si toate (intelegand prin detasare=lipsa dependentei de ceva).
    Eu m-am convins de asta dupa ce am incercat o multime de variante de "cautare", in genul celor descrise de tine in comentariul din care am citat.
    Dar mai cred ca toate aceste "variante de cautare" au avut rolul lor...mi-au oferit mici piese ale puzzle-ului personal...fara ele nu as fi ajuns la concluzia la care si tu ai ajuns aici.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Deseori cind ne indemni sa plecam din tara daca avem vre-o sansa cit de mica, ma cuprine tristetea. Cindva a pleca din tara era si visul meu. Cind m-am casatorit mi-am impus sa renunt la acest vis pentu ca stiam ca sotul nu este deacord sa plece din tara. Multi prieteni cu care am discutat despre visul meu sunt de mult timp in strainatate ... si imi vine sa zimbesc numai cind ma gindesc la ei. In acea perioada uram sistemul juridic de la noi, uram pe cei care ne umileau (ma refer aici la toate umilintele ce le ‘induri’ de la banalele depuneri/cereri de adeveinte).
    Ca sa traiesc aici, am inteles ca ar trebui sa renunt la ura si sa incerc sa-mi iubesc tara. Desigur pentru a evolua eu ca persoana ar trebui sa sporesc aceasta iubire, sa ma detasez de toti cei care ne umilesc, sa ma detasez de toate problemele care le vad sau aud... Cred ca mi-ar fi mai usor daca as trai undeva in Australia de exemplu -sau Bora Bora icon zimbacios- .
    Poate mai am de evoluat aici... dar sper ca orice coltisor de lume stie ca il iubesc.
    Si ca sa nu am parte de dez-amgiri eu ar trebui sa renunt la ceea ce pretind celor din jur si la ceea ce pretind de la mine. M-as bucura sa simt mai des ca binele meu sau a celorlati este de fapt binele tuturor, m-as bucura sa pot iubi si imbratisa orice om indiferent de faptele lui (sa nu intelegeti ca nu iubesc oamenii cred doar ca pot trimite mai multa iubire catre ei).
    Nu stiu daca s-au incheiat sau nu alegerile, votez si eu cu tine si cu domnul de la SMURD.
    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  20. Un strigat. Asa vad eu postarea ta, Darael. Acum mult timp am avut ocazia sa plec din tara. Pe bani frumosi, casa, masa, etc. Am refuzat categoric! De ce? Pentru ca m-am gandit ca pot face ceva pentru tarisoara asta. Daca as avea aceeasi propunere acum tot as refuza. De ce? Pentru ca nu pot renunta la ceea ce am aici (nu ca as avea multe) si pentru ca (cred eu) sunt mai "intelept" cu vreo 18 ani. Nu am avut mari realizari in viata, doar asa, ca toata lumea: o familie, o casa...nimic iesit din comun. Sluga sunt aici si sluga voi fi si dincolo, dar cel putin aici am prieteni pe care ma pot baza. Sunt sigur ca si tu ai prieteni, Darael...si nu putini. Nu stiu...poate gresesc, poate vad altfel viata, poate ca sunt un optimist incorigibil. Nu-ti spun ce sa faci - e optiunea ta. Dar inainte sa pleci te rog ca un prieten (chiar si virtual), sa te gandesti de doua ori inainte sa o faci. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  21. http://www.dw-world.de/flashes/20jahredanach/rum/rum_20jahre.htm

    ceva care o sa iti placa

    RăspundețiȘtergere
  22. Ne pare rău că plecaţi! Înţeleg că, uneori, trebuie să te retragi ca să poţi acumula destulă tărie pentru a înfrunta răul şi dezamăgirea. Dar, eu cred că totuşi, cei mai buni, şi cei care au puterea de a schimba ceva (la interior, acolo unde contează), ar trebui să rămână! Tocmai pentru a face ceva pentru ţara asta amărâtă, şi trecută prin atâtea "ciururi"!
    Oricum, alegerea e a fiecăruia, şi noi o respectăm! Vă urăm drum bun, refacere bună, şi...să reveniţi cu o nouă lumină!

    RăspundețiȘtergere
  23. Sarbatori linistite Dara!
    big huuuug

    RăspundețiȘtergere
  24. ma alatur si eu cu o imbratisare :))

    RăspundețiȘtergere
  25. Multa sanatate, fericire, bucurii si tot ce iti mai doresti de Mos si in noul an, alaturi de familie si cei dragi si sa te ajute Domnul ca dorintele tale sa se indeplineasca Darael:)

    RăspundețiȘtergere
  26. Sărbători fericite, Darael ! La mulți ani !

    RăspundețiȘtergere
  27. La multi ani, toate cele bune, multa sanatate, fericire si impliniri alaturi cei dragi Darael:)

    RăspundețiȘtergere
  28. La mulți ani, Darael !

    RăspundețiȘtergere
  29. Lasă o parte din lumina artificiilor aprinse în noaptea Anului Nou să te lumineze. Fie ca anul care vine să fie pentru tine o punte spre ceva mai bun, mai luminos.
    Anul Nou să-ţi dăruiască sănătate, pace în suflet şi prosperitate pentru tine şi familie.
    Tot ce îţi este de folos să se realizeze şi nimic să nu-ţi înnoureze "cerul" senin al vieţii!

    LA MULŢI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  30. Dara, te asteapta ceva frumos la mine pe blog :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Salut www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
    Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

    Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.