marți, 6 octombrie 2009

173. Lumea - o alta perspectiva

"Lumea este asa.... sau altfel..."
"Mi-ar place ca lumea sa fie..."
"Daca in lume nu ar mai fi....."

Ati auzit aceste expresii, ba chiar ati auzit de oameni implicati in marea batalie de imbunatatire, de transformare a ei. Peste tot sunt fundatii, organizatii, miscari sau initiative personale care vor sa faca lumea mai buna, mai dreapta sau mai frumoasa. Ma rog, mai sunt si ceilalti care fac exact invers, dar despre ei nu vorbim acum - ei oricum declara ca totul e "spre binele lumi" (si chiar sunt crezuti de multi naivi)

"Sa schimbam lumea !" este sloganul universal.

O lume fara razboaie
O lume fara foamete
O lume fara injustitit, nedreptate sau exploatare
O lume fara boli, saraci sau analfabeti....

Nu suna frumos ?
Minunat si incredibil, extraordinar si inaltator. Parca sunt la tribuna cersind voturile voastre.

Dar vai, ce naivitate. De mii de ani nimic nu se schimba. Istoria ne arata nenumarate cazuri cand rezultatele nu numai ca nu au fost cele urmarite, ba chiar au fost contrare declaratiilor si ideilor originare.

Inchizitia ca extrema a Iubirii Christice.
Milioane de morti, schingiuiti si mutilati in miile de razboaie de aparare sau de instaurare a pacii.
Distrugerea ecosistemelor pentru bunastarea tuturor....
Putem sa facem o lista aproape infinita.

Ce este incredibil este ca oamenii nu-si pun intrebarile esentiale. De ce nu se poate, de ce nu s-a putut pana acum ? Este prima intrebare la care ar trebui sa raspundem. Pentru ca maine sa nu facem ceea ce am facut ieri si alaltaieri, ceea ce facem si astazi.....

Raspunsul este altul decat cel la care va ganditi. Daca doriti, puteti sa spuneti voi raspunsurile la care va ganditi, apoi comparati cu ceea ce va arat eu.
Raspunsul este acesta: oamenii nu stiu ce este lumea.
Neintelegand despre ce vorbesc este firesc ca si actiunile lor sa fie zadarnice.

Oamenii considera lumea ca fiind ceva cunoscut. Doar traim in lume, nu ? Atunci, ce rost are sa vorbim despre ceva cunoscut ? De cand ne nastem stim ca lumea e tot ce ne inconjoara. Ia uitati cum este vazuta lumea de DEX:

LÚME, lumi, s.f. I. 1. Totalitate a celor existente in realitate; univers, cosmos. II. 1. Populatia globului pamantesc, omenirea intreaga; umanitatea. ♦ Majoritatea oamenilor. 2. Categorie de oameni, grup social considerat din punctul de vedere al profesiunii, al culturii, al felului de viata etc. si care prezinta trasaturi specifice. III. 1. Mediu in care se desfasoara existenta umana; viata, existenta.
Copyright (C) 2004-2009 DEX online

Pe bune, aceasta este lumea ?
Pentru voi, aceasta este lumea ? OK. Incercati sa o schimbati. Va rog. Nu puteti ? Cum nu ? Sunteti prea mici pentru o lume asa de mare, prea slabi, prea nestiutori ? Nu va ganditi la asta. Presupunem ca sunteti maestri, suflete evoluate, ca aveti la indemana toate resursele universului. Credeti ca puteti ?

Sigur, ispita e mare si dorintele voastre de schimbare a lumii sunt demne de toata lauda. Dar va spun, nici in acest caz nu ati putea sa schimbati lumea. Priviti in istorie. Care mare maestru, care intiat a schimbat lumea ? Spuneti ca inventatorii au schimbat lumea ? Ca focul, energia atomica sau microcipul au schimbat ceva ? Hi hi hi.... cate distrugeri nu au fost facute cu acel foc, cu arma nucleara sau cu racheta comandata de microcip ? Cum au schimbat lumea ? Lasati copilariile si vedeti adevarul. Nu s-a schimbat nimic.

Dupa ce am facut acest mare ocol, o sa intrebati daca totul e zadarnic. Nu este. Raspunsul este exact acela pe care l-am spus eu de atatea ori (si o sa il mai spun), pe care l-au spus toti inaintea mea si o sa-l mai spuna toti cei care vor veni pe pamant: TREBUIE CA OAMENII SA SE SCHIMBE PE EI ! DOAR ASTFEL O SA SCHIMBE LUMEA, CEVA IN LUME !

Dar am pornit de la schimbarea lumii. Corect.
Asa ca revenim la lume. CE ESTE LUMEA ? Ce spunea DEX-ul ? Este o abordare, dar ne duce in eroare. Nu e gresit, nu intelegeti aceasta. Dar pentru ceea ce ne intereseaza pe noi, este inutil si chiar eronat, pacalindu-ne.

Pentru fiecare locuitor al acestei lumi, lumea este doar acea parte mica cu care el / ea interactioneaza. Orice fel de interactiune. Tot ce influentam, tot ce ne influenteaza. Nimic mai mult. Si restul ? Restul nu este lumea noastra. Putem spune ca universul este format din nenumarate lumi personale.

Lumea mea nu este lumea voastra. Asa cum lumea fiecaruia din voi nu este lumea mea. Si nu este nici lumea celui de langa voi - parinte, sot / sotie, copil, coleg de munca.... Cum s-ar spune, fiecare este SINGUR IN LUMEA LUI. Lumea lui personala. Ce spuneti, cum va simtiti ca proprietar de lume ? Nu, nu se pune impozit pe aceasta proprietate, ati scapat.

Intelegeti acum de ce nu se poate schimba lumea ?
Pentru ca oamenii NU POT schimba lumea altuia. Orice ar incerca sa faca. Pentru ca NIMENI NU POATE TRAI IN LOCUL ALTUIA.

Acum ramane sa vedeti cum este lumea voastra proprie si personala.
Analizati cum este. Vedeti ce va place si ce nu.
Schimbati daca vreti ceea ce doriti.
Si nu uitati, schimbarea lumii personale se face doar schimbandu-va pe voi.

Succes tuturor !

11 comentarii:

  1. initial m-am gandit ca lumea nu se schimba niciodata, adica parca nu poate evolua peste un anumit prag, datorita faptului ca vibratia acestui plan in care existam acum, adica 3D, nu ne ajuta sa fim mai spirituali, mai creativi, sau chiar daca o facem sunt niste limite. Ma gandesc ca totusi crezi, ca universul e structurat pe nivele in functie de vibratie! Dar spre final chiar mi-a placut ideia cu lumea mea, ca si eu tare bine sa simt in ea, cateodata .... Aici e terenul meu de joaca, de experimentat, de succese sau greseli dar si plin de idei preconcepute, de credinte false, pe care tot eu le-am acceptat si hranit, insa macar acum imi retrag energiile numai in lumea mea, unde am de lucrat. Multumesc spiridusule, si sper sa fie destul de curat si placut in lumea mea sa te invit odata in vizita asa! ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu ani in urma mi-ai recomandat povestea Celor trei porti(http://www.damaideparte.ro/index.php/cele-trei-porti/6/) si imi dau seama ca nu am reusit sa schimb mai nimic in lumea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Un boboc - spiridusul asteapta cu farfurioara la rand sa primeasca invitatia la inghetata :)

    @ April - ai incercat sa schimbi ? Cat ai lucrat pentru a schimba "lumea ta" si cat timp si eforturi ai irosit admirand, analizand, gandind la lumea altora ? Ai raspunsul.

    Si mai e ceva: gresesti spunand ca nu ai schimbat nimic. Nu percepi, dar sun multe lucruri schimbate. Ca in avion. Pasagerii nu percep deplasarea, dar avionul e mereu mai departe. Pana cand se pierde in departari, iar cei care stau "jos" nici nu il mai vad.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu ma gandeam ca trebuie sa schimbam in noi tocmai conceptul de "a mea" - lumea! Daca am accepta toti ca lumea nu e a unui, ci a tuturor, atunci poate am schimba ceva! Ce ne apartine noua in afara de gandurile, simturile, simtamintele noastre?
    Daca as accepta ca lumea de langa mine e si a altuia m-as gandi de o mie de ori inainte sa distrug ceva... si atunci de ce exista: puterea, egoismul, ingamfarea, lauda si preaplinul de sine? Acestea exista, sunt adevarate si cat vor exista fiecare isi va avea propria lui lume si va face ce vrea in lumea lui... uneori crezand insa ca lumea lui e si particica de langa care de fapt e a altuia...
    Ma retrag in lumea mea... si sper in umilinta ca e doar a mea si nu o incalc pe a altuia!#:-S

    RăspundețiȘtergere
  5. ei da, mi-ai si scanat frigiderul spiridus mic si pofticios !!!:DDDD

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru cineva care nu mai pridideste sa calmeze valurile nelalocul lor din propria-i lume - ce sfat ai avea pentru o armonizare a sufletului sau cu aceasta lume? Simt ca vreau si uneori mi se pare ca inteleg, dar cand dau cu nasul de geamul realitatii doare rau si imi scot iar ghearele fiindca mi se pare ca am de luptat o lupta cu cei ce imi tot calca in interiorul spatiului meu privat si pretios... zapaceala mare in lumea mea, nu?! :-(

    RăspundețiȘtergere
  7. eu inca dau cu capul de praguri incercand sa schimb alte lumi... mare dreptate ai, ca de obicei...

    RăspundețiȘtergere
  8. Uite aici un posta asemanator(daca ai placerea bineinteles) si personalizat:)
    http://trytothinknothingelsematters.blogspot.com/2009/08/lumea-mea.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumosa postare. Acum ca stim si intelegem teoria, succes tuturor cu practica!
    Catalina

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a mers la suflet postarea asta, iar definitia data lumii este excelenta.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ claudia - cum sa incalci ceva ce nu este al tau si nu poti atinge ?

    @ Un boboc - frigiderul tau trebuie incercuit cu lanturi si 7 lacate; e in pericol :D

    @ Dilimache - sper ca niciodata sa nu ajungi in armonie cu "aceasta" lume. Nu tu spuneai ca doare cand dai cu nasul de lume ?

    @ lollitta - cu tristete vad si eu ca am dreptate.

    @ Rappa_ru' - am citit. Ai vazut ca orice zid de aparare ridicam este o inchisoare pentru noi ?

    @ Catalina - practica este incercarea. Teoria se citeste in 5 minute.

    @ Nina - saru'mana !

    RăspundețiȘtergere

Cititorule, când scrii mesajul tău aici, nu uita de Legea Ecoului: "TOT ceea ce Strigi cu Trupul, Mintea sau Sufletul o sa-ţi vină înapoi."

Evită în postarea ta Supărarea, Mânia, Încrâncenarea sau Ura. Viaţa e grea şi fără ele. De ce sa ţi-o faci singur şi mai grea ?

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.